Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Megkívántál egy tésztaételt? Akár élettani ok is állhat mögötte

2021. november 19.

A legtöbb tésztás fogásra ráfoghatjuk, hogy comfort food (azaz az otthon melegét, kellemes családi élményeket felidéző étel), és ilyenekre különösen az ilyen esős, borongós novemberi napokon lehet nagy szükségünk. Legyen laktató, melengető, és készüljön a kedvenc fűszereinkkel! 

Egy friss tanulmány szerint pedig nemcsak érzelmi alapon kívánhatunk meg egy finom tésztaételt, hanem élettani, biológiai okból is. Azonosítottak ugyanis olyan embereket, akik érzékenyebbek a szénhidrátok ízére, és ezért sokkal ízletesebbnek találják a szénhidrátban gazdag ételeket.

Egy másik érdekes összefüggés, hogy a szénhidrátok fogyasztása emeli a szerotoninszintet szervezetünkben, ennek hatására pedig jobb lesz a közérzetünk. Stresszes élethelyzetekben vagy erős éhségérzet esetén ezért nagyobb eséllyel nyúlunk egy tányér tésztához, mint valamilyen más ételhez. Igaz ez a hűvös időre is. Hidegben szintén szénhidrátot kíván meg a szervezetünk. A legtöbb táplálkozási szakértő szerint télen káros lenne megpróbálkozni a teljes önmegtartóztatással, inkább azt tanácsolják, hogy mértékkel fogyasszuk kedvencünket. Mondjuk hetente 1-2 alkalommal egy keveset, mint rohamszerűen, „kiéhezve” hatalmas adagokat. 

 

Kedvencünk: 

Csilis-húsos spagetti

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!