Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tészta és szósz egyszeregy – nem mindegy a párosítás!

2021. március 2.

A szupermarketek polcain hosszan sorakoznak a különböző száraztészták, néha azt sem tudjuk, melyiket tegyük a kosarunkba. Nemcsak az íz, a tojások száma, a liszt fajtája vagy épp a durum jelleg fontos, hanem a forma is. Érdemes előre gondolkozni, hogy milyen szószokkal fogjuk tálalni, és ez alapján (is) dönteni.

Könnyű és olajos

Hosszú, vékony tésztákat (spaghetti, capellini) a legjobb könnyű szószokkal párosítani, például paradicsomszósszal vagy fokhagymás olívaolajjal, mert ezek vonják be legjobban a tészta felszínét. Adhatunk még hozzájuk friss zöldfűszereket, aprított paradicsomot vagy szalonnát.

Sűrű és krémes

A hosszú és széles tésztafajták (pappardelle, fettuccine, linguine, tagliatelle) krémes szószokkal a legfinomabbak. A különösen széles fajtákat, például a pappardellét párosítsuk húsos szószokkal, a vékonyabbakat inkább könnyebbekkel vagy halakkal, tenger gyümölcseivel. Röviden, minél szélesebb a tészta, legyen annál sűrűbb a szósz hozzá.

Tartalmas

A csöves formájú tészták (penne, rigatoni, macaroni) azokkal a szószokkal működnek legjobban, amelyek különösen sűrűek, szilárd zöldség- és húsdarabokban gazdagok. A bordás, hullámos tésztafajták – ezeket a nevükben található „rigate” kifejezésről ismerhetjük fel – még jobban fel tudják szívni a szószokat. Nem csoda, hogy az ilyen fajták ideálisak tésztasaláták készítésére is.

Fazékba velük!

A kis méretű (orzo, stelline, anellini, risoni) tésztákból leveseket, salátákat a legjobb készíteni.

Töltsük meg!

Ne feledkezzünk meg a töltött tésztákról se. A formák és méretek változatosságával csak a lehetséges töltelékek sokfélesége kelhet versenyre. Ilyen tésztafélék a tortellini, ravioli, cappelletti, tölteléknek pedig használhatunk húst, spenótot, zöldfűszereket, sajtot vagy gombát is. Egy kevés vajjal vagy olajjal érdemes tálalni, hogy a töltelék ízét ne nyomjuk el, legvégül pedig még egy kis parmezán vagy grana padano forgács is kerülhet a tetejükre.

Tészta kisokos

A tészta neve vagy annak végződése ad információt arról, hogy milyen formával van dolgunk:

-elle: széles tészta, pl.: pappardelle

-ette: keskeny vagy kis tészta, pl.: lasagnette

-ine/-ini: kis tészta, pl.: spaghettini vagy tortellini

-oni: nagy tészta, pl.: canneloni, tortelloni

rigate: hullámos tészta, pl.: pipe rigate

lisce: sima tészta, pl.: penne lisce

Így lesz tökéletes a tésztánk

1.A vizet csak akkor sózzuk meg, amikor már forrásban van, majd ezután tegyük bele a tésztát.

2.A vízbe ne tegyünk olajat, mert nem fog hozzátapadni a szósz a tésztához.

3.Ne öblítsük le hideg vízzel a kész tésztát, csak öntsük le a vizet, majd tegyük rögtön a szószba. Hagyjuk benne legalább egy percre tálalás előtt, hogy felvegye a szósz egy részét.

Forrás: Frisch Gekocht

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Kókuszos tejberizs

Egyszerű, melengető desszert hűvös napokra.

Baconbe tekert burgonya őszi salátával

Fetás sütőtöksaláta dobja fel a sült burgonyát.

Füstölt sajtos krumplipüréfasírt

Maradék krumplipüré hasznosítására is tökéletes!