Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sose törd ketté főzés előtt a spagettit!

4 tipp, hogy még finomabb legyen a világ legegyszerűbb paradicsomos tésztája
2023. January 16.

Tészta és szósz, szósz és tészta, nem vitás, ennek a két komponensnek kell tökéletesen elkészülnie ahhoz, hogy igazán finom legyen az összhatás. Lássuk, hogyan lesz ellenállhatatlan ez az egyszerű, de nagyszerű étel.

Ne siettessük a főzést!

Bár azt gondolnánk, hogy villámebédről van szó, egy telt, sűrű és szaftos szósz titka a ráfordított időben rejlik. Léteznek olyan szószok, amelyeket gyorsan kell összeállítani és frissen fogyasztani, mert az összetevők azonnal oxidációnak indulnak, ilyen például a pesztó vagy az avokádós tésztaszósz. A paradicsomszósznál viszont teljesen más a helyzet, minél lassabban főzzünk, annál jobb lesz: sűrű és telt, az ízek pedig csodásan összeérnek.

Nem mindegy, melyik fűszer mikor kerül a szószba

A rozmaringág már az elején a paradicsomhoz kerül, hogy szépen kioldódjanak az aromái, a friss bazsalikomot viszont csak a főzés legvégén adjuk a szinte kész szószunkhoz, hogy megőrizze az ízét.

Tipp: Hogyan fagyasszuk és tároljuk a bazsalikomot?

A kevés alapanyag legyen minőségi!

Jó minőségű friss vagy konzerv paradicsomot szerezzünk be, és lehetőség szerint próbáljunk friss zöldfűszereket használni. Az is járható út, ha a főzési folyamat elején szárított zöldfűszereket használunk, a vége felé pedig frisseket, többek közt a fent említett bazsalikomot.

Ne törjük ketté a tésztát!

Elterjedt szokás, hogy a túl hosszú spagettit kettétörik. Így azonban a különböző hosszúságú darabok nem egyszerre fognak megfőni. Tegyük hozzá: a spagetti okkal hosszú! Mégpedig azért, hogy a hozzá passzoló szószt felvegye. Ezért nem mindegy az sem, hogy milyen szószt társítunk a különböző formájú tésztákhoz. Tehát ha nem fér bele a tészta a kiszemelt lábasunkba, inkább vegyünk elő egy nagyobbat, és ne a tésztát törjük el.

Forrás: mashed

Kapcsolódik:

Meg fogsz lepődni, mit evett Audrey Hepburn

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!