Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

5 hétköznapi étel, ami rengeteg rosszullétért, sőt halálesetért felel

2023. January 6.

Ártalmatlannak tűnnek, könnyű hozzájuk jutni, a legtöbb család asztalán heti szinten szerepelnek. Pedig veszélyesebbek, mint hinnénk. 

Vesebab

Soha, soha, soha ne egyél vesebabot nyersen. A méreg, amivel tele vannak: phytohaemagglutnin. Tünete hányás és fejfájás, de nem kell aggódni, főzve és főleg chilis babban teljesen biztonságos, sőt ajánlott is a fogyasztása.

Cseresznye(mag)

Mennyit rágtuk gyerekkorunkban, pedig a kemény maghéj cián-származékot rejt magában. Ahogy más csonthéjasok is, lásd még barack, szilva. Azért megijedni nem kell, a hidrogén-cianidból több tonna cseresznyemagot kéne megenni a halálos eredményhez.  De azért ne vigyük túlzásba.

Hot Dog

Hihetetlen, de a hot dog okozza az egyik legtöbb fulladásos balesetet, hároméves kor alatti gyerekeknél listavezető. Egy ellenszere van: harapjunk aprókat, ne legyünk túl mohóak, és rágjuk meg rendesen.

Zsemle

Nyugalom, a zsemle nem mérgező. És nem is fulladnak meg olyan sokan a fogyasztása közben. Viszont a legtöbb konyhai késbalesetért felelősek. Szóval csak óvatosan!

Éretlen burgonya

Az éretlen krumpli és a növény zöld hajtásai rengeteg szolanint tartalmaznak (hasonlóan a paradicsomhoz). Nagyobb mennyiségben komoly mérgezésekért lehet felelős. Árstop ide vagy oda, azért csak óvatosan vele!

Ezért lehetnek nagyon veszélyesek a cukormentes, diétás üdítők!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!