Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Ezért lehetnek nagyon veszélyesek a cukormentes, diétás üdítők!

2022. November 8.

Hiába a csökkentett kalória, az egészségre az sem garancia. Szívrohamot is kockáztat, aki nyakalja a cukormentes italokat – állítja több friss kutatás is, a kézzel fogható bizonyítékok azonban egyelőre hiányoznak. 

A diétás üdítőkről az él a köztudatban, hogy egészségesebbek, mint a cukros termékek. Ám egy friss tanulmány arra figyelmeztet, hogy attól még nyakló nélkül a csökkentett kalóriás italokat se vedeljük.

Szívrohamra és stroke-ra is hajlamosít a fogyasztásuk – emeli ki az American Heart Association magazinjában megjelent cikk. 82 ezer nő fogyasztási szokásait és betegségeit követték a szakemberek hosszútávon, akik közül 5,1 százalék napi rendszerességgel legalább egy doboz üdítőt felhajtott. Ez a csoport már szignifikánsan hajlamosabb volt stroke-ra és szívkoszorúér-problémákra.

Akik napi kettő, vagy annál is több mesterségesen édesített üdítőt gyűrtek le, már legalább 23, illetve 29 százalékkal voltak kitettebbek a fenti bajoknak. 16 százalékuk pedig korábbi elhalálozással is számolhat, az ilyen nyalánkságokat kerülőkhöz képest. Még azt is kimutatta a vizsgálat, hogy a túlsúllyal rendelkező alanyok az agyi katasztrófára inkább hajlamosabbak, mint a szívbajokra.

A diétás üdítők vizsgálata nem győz meg mindenkit: pár éve egy hasonló dolgozat után már érkezett egy olyan vélemény, ami szerint ok- okozati összefüggés nem mutatható ki, inkább egybeesésről lehet szó. Egyelőre még nincs kézzel fogható bizonyíték a mesterséges édesítőszerek ártalmas voltára – idézi a Harvard Health Letter álláspontját a Fortune.

Méregteleníts cukormentes étrenddel!

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ismét bebizonyosodott, a növényi zsírok segítenek védekezni a stroke ellen

Ismét bebizonyosodott, a növényi zsírok segítenek védekezni a stroke ellen

A Harvard szerint is jobbak a zöldségek eredményei, az állati zsiradékokhoz képest.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!