Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért finomabbak az üveges kiszerelésű üdítőitalok?

2019. augusztus 3.

Elgondolkoztatok már azon, hogy a kedvenc üdítőtök íze mindig ugyanolyan-e? Sokan úgy gondolják, hogy műanyag palackból, fémdobozból és hagyományos üvegből fogyasztva más-más ízű az italuk. Mint kiderült, ezúttal semmiféle érzéki csalódásról sincs szó, sőt nem csupán igaz az állítás, hanem még tudományos magyarázat is van rá. 

A gyártók elmondása szerint termékeik receptúrája nem különbözik attól függően, hogy mibe csomagolják az italokat, ám maga a csomagolóanyag megváltoztathatja az ital ízét.

A műanyag sokkal jobban átereszti a szén-dioxidot, mint az üveg vagy az alumínium, tehát a lezárt műanyag üvegből ki tudnak szökni a buborékok. Ráadásul a plasztik palackok belsejét acetaldehid réteg fedi, amely szintén befolyásolhatja az ital ízét.

Ezek alapján elmondható, hogy az üvegben tárolt üdítőitalok tovább frissek maradnak, mert a szén-dioxid nehezebben szabadul ki az üveges kiszerelésből, illetve műanyagra emlékeztető mellékízt sem fogunk tapasztalni. Az üvegek hátrányaként róható fel viszont a sokkal magasabb előállítási költség, ezért tűntek el szinte teljesen a boltok polcairól. Az alumínium dobozok jelenthetik a középutat, ezekből is nehezebben szökik el a szénsav, és nem is annyira költségesek, mint az üveg.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az izotóniás italok előnyei

Az izotóniás italok előnyei

A sportitalok főként az aktív testmozgás során kiizzadt ásványi anyagokat pótolják, ezzel megelőzve többek között az izomhúzódásokat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.