Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Miért finomabbak az üveges kiszerelésű üdítőitalok?

2019. August 3.

Elgondolkoztatok már azon, hogy a kedvenc üdítőtök íze mindig ugyanolyan-e? Sokan úgy gondolják, hogy műanyag palackból, fémdobozból és hagyományos üvegből fogyasztva más-más ízű az italuk. Mint kiderült, ezúttal semmiféle érzéki csalódásról sincs szó, sőt nem csupán igaz az állítás, hanem még tudományos magyarázat is van rá. 

A gyártók elmondása szerint termékeik receptúrája nem különbözik attól függően, hogy mibe csomagolják az italokat, ám maga a csomagolóanyag megváltoztathatja az ital ízét.

A műanyag sokkal jobban átereszti a szén-dioxidot, mint az üveg vagy az alumínium, tehát a lezárt műanyag üvegből ki tudnak szökni a buborékok. Ráadásul a plasztik palackok belsejét acetaldehid réteg fedi, amely szintén befolyásolhatja az ital ízét.

Ezek alapján elmondható, hogy az üvegben tárolt üdítőitalok tovább frissek maradnak, mert a szén-dioxid nehezebben szabadul ki az üveges kiszerelésből, illetve műanyagra emlékeztető mellékízt sem fogunk tapasztalni. Az üvegek hátrányaként róható fel viszont a sokkal magasabb előállítási költség, ezért tűntek el szinte teljesen a boltok polcairól. Az alumínium dobozok jelenthetik a középutat, ezekből is nehezebben szökik el a szénsav, és nem is annyira költségesek, mint az üveg.

 

Forrás: Reader’s Digest

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az izotóniás italok előnyei

Az izotóniás italok előnyei

A sportitalok főként az aktív testmozgás során kiizzadt ásványi anyagokat pótolják, ezzel megelőzve többek között az izomhúzódásokat.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!