Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Mit mond a tudomány: mennyire múlik a kalóriákon, meddig élsz?

2023. January 11.

Kutatások igazolják, hogy ha drasztikusan kevesebb kalóriát fogyasztasz, akkor tovább élhetsz. Igaz, egyelőre csak halakon, patkányokon és majmokon tesztelték inkább a fenti diétát. Viszont amely vizsgálat emberek bevonásával készült, abból az máris kiderült, hogy a kalóriák leszorítása képes lelassítani az anyagcsere folyamatokat, így az öregedést is… a helyzet azonban nem fekete-fehér a tudomány állása szerint. 

Leanne Redman a baton rouge-i Pennington Központban tanulmányozta a jelenséget. A klinikai pszichológus szerint nem volt könnyű alanyokat találni, akik szívesen csökkentették volna a fejadagjaikat. Az 53, egészséges résztvevő közül egyik sem volt túlsúlyos. Egyharmaduk továbbra is a normál étrendjét ette, a többiek viszont két hosszú évig leszorították a kalóriákat.

Akik betartották a szigorú előírást, fogytak is átlagosan 11 kilót. Akik ugyanúgy táplálkoztak, azok 2 kg-t híztak is. Nemcsak a súlyról volt szó, az öregedésre is kíváncsi volt Redman. A résztvevőket ezért 24 órára egy különleges szobába küldte, ahol az anyagcseréjüket vizsgálhatta: az oxigén és széndioxid értékeikből vont le következtetéseket.

A diétázók jobban teljesítettek, ugyanis le tudott lassulni az anyagcseréjük:

A sejtjeinek kevesebb oxigén is elég, hogy életben tartsák a testet, így a szervezetük és a sejtjeik is jóval energikusabbak.

Ha kevesebb, a szöveteket amúgy roncsoló oxigén is elég az energia előállításához, akkor az égés káros melléktermékeinek – a szabadgyököknek – a száma is csökken. Azonban ez így még édeskevés, hogy bebizonyítva lássuk: tényleg a kalória-megvonás eredményezi a hosszabb élettartamot. Egész életen át tartó nyomon követés talán igazolná ezt a feltevést. Azért azt érdemes hozzátenni, hogy a diétázók vérnyomása, koleszterin-szintje és triglicerid-értéke is alacsonyabb volt. Ha ezek a számok magasak, akkor az életet megrövidítő betegségek is gyakoribbak.

Viszont az alacsony kalória-bevitel is hordoz magában veszélyt: a lelassított anyagcsere Valter Longo szerint okozhat olyat is, hogy a diéta befejeztével hamar hízásnak indulunk. A Dél-Kaliforniai Egyetem biokémikusa szerint ugyanazt a súlyt komoly kihívás fenntartani, egyre kevesebb kajával.

Amerika 70 százaléka túlsúlyos, szóval ez elég komoly probléma. A jojó-diéta viszont balul üthet ki – azaz ha csak ideig-óráig koplalsz.

Emellett számolni kell izomvesztéssel és az immunrendszer legyengülésével, ha kalóriát csökkentünk.

Szerinte a mini-böjtök tesznek inkább jót: a napi 900 kalória, egy hónapban öt napig – pont elég. A Hosszútávú diéta című könyv szerzője szerint a húst érdemes néha elhagyni a gyümölcs és zöldség javára. Az élethossz meghosszabbítására az étrendünk így sem ad garanciát, viszont segít bizonyos súlyos betegségeket kivédeni, magyarázza az NPR.

Nem akarsz extra kalóriákat? Készíts karfiol-rizst!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ennyi kalóriát tartalmaz egy feles

Ennyi kalóriát tartalmaz egy feles

Az esti buli előtt nem árt tudni

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!