Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Nem akarsz extra kalóriákat? Készíts karfiol-rizst!

A diétás köret bőven elfér az ünnepi menüben.
2021. december 22.

Nem csak, hogy könnyen elkészíthető, de jóízű, egészséges és még diétás is? Bizony, a karfiolrizsre mindez áll: ráadásul nagyon mutatós ételről van szó, főleg ha teleszórjuk élénkzöld – és más színű – fűszerekkel. A leveles növények mellé fokhagyma, citrom és mandula is bekéretőzik ebbe a keverékbe – ez utóbbi összetevő ráadásul a massza szerkezetén is csavar egyet. Ezt a köretet a pikáns fűszerezés teszi ellenállhatatlanná. Önmagában a karfiol ugyanis elég semleges aromájú, annyira nem ütne nagyot; ám fokhagymás vajon megpirítva – mennyei..! Ha egyszer rákaptunk, akkor szinte korlátlanul fogyaszthatjuk, ugyanis a szénhidráttartalma elenyésző, tápanyag és rost tekintetében viszont imponálóan teljesít. Gluténmentes is, a keto diétához szintén passzol, ezen kívül sokféle menühöz is elsüthető. Ha a klasszikus vajat olívaolajra cseréljük, akkor vegán változatban is élvezhetjük.

Szorosan kapcsolódik: Akár édes sütibe is tehetjük a karfiolt – íme 4 különleges elkészítési mód

Abban az esetben, ha nem kapunk a boltban eleve “rizsesített” karfiolt, akkor vagy robotgéppel aprítsuk fel, vagy kézi reszelőn is edzhetjük izmainkat. A cél, hogy rizsszem méretű falatokhoz jussunk, így a nagyobb lyukú reszelő is elég lesz. Ha konyhai gépünk van, és nagyobb adagot darálunk le – a torzsát is beleérve – akkor le is fagyaszthatunk belőle későbbre. Egy hónapon belül aztán főzzünk meg ezt a nyers alapanyagot!

A sütőt most hanyagoljuk: inkább a gázon pirítsunk, méghozzá egy nagyobbacska, nyeles serpenyőben. Kezdjük az olvadt vajjal, melybe elsőként fokhagyma kerül. Ebbe zúdítsuk bele a karfiolrizst, és kevergessük, míg megpuhul és egy kis színt is kap. Majd húzzuk le a tűzről, és hintsük meg zöldfűszerekkel, pirított mandulaszeletkékkel, citrom frissen facsart levével, sóval és borssal. A hűtőben ez az étel két napig áll el biztonságosan.

Extra tipp: a karfiol nem csak rizspótlóként fogyasztható, de kenhető krémnek is szuper. Az akár tepsiben, fóliában megpárolt rózsákat turmixoljunk össze joghurtsajttal, olíva olajjal, citromlével, chiliolajjal és némi fokhagymával. Az ínycsiklandó massza tetejére hintsünk friss rozmaringot.

Erről se maradj le: 

Ettél már ilyen selymes joghurtsajtot? Érdemes rákapnod!

Perzsa
Forrás: inspiredtaste.net / allrecipes.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!