Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Ezért fogyassz minél több karfiolt

2019. december 7.

A tél egyik alapélelmiszere a karfiol: egészséges és sokoldalú zöldség, érdemes legalább hetente egyszer főzni belőle valami finomat. Tele van hasznos tápanyagokkal és olyan összetevőkkel, amelyek számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenthetik, ilyen például a szívbetegség, illetve többféle rákos megbetegedés. Ráadásul a karfiol igencsak fogyókúrabarát, a legtöbb étrendbe és diétába könnyedén beilleszthető.

Sok-sok létfontosságú tápanyagot tartalmaz

Kalóriatartalma rendkívül alacsony, 100 grammjában csupán 25 kalória van, és szénhidrátokban is viszonylag szegény. Rostokban ezzel szemben szerencsére gazdag, valamint sok C-, K- és B6-vitamint, folsavat, magnéziumot, mangánt, foszfort és káliumot tartalmaz.

Rosttartalma segíthet a fogyásban

A rostoknak hála, jótékonyan hat az emésztésünkre, és akkor is segítségünkre lehet, ha fogyókúrázunk. Hamar eltelít, így ha karfiolt fogyasztunk, gyorsan jóllakottnak érezhetjük magunkat. Jól helyettesíthet olyan szénhidrátokban gazdag élelmiszereket, mint a rizs vagy a lisztféleségek, készíthetünk belőle laktató köretet, pizzát, pürét, rakott ételeket, humuszt vagy tortillát is. 92%-ban vízből áll, ez sem elhanyagolható szempont, ha fogyásról van szó.

Antioxidánsokkal az egészségért

Felveszi a harcot a gyulladásokkal szemben, megköti a szervezet szabad gyökeit, és segít fenntartani szervezetünk egészséges egyensúlyát.

Kolin

A kolin talán kevésbé ismert, ám ennek ellenére rendkívül fontos tápanyag, sokan hiányt szenvednek belőle. Több lényeges feladatot is ellát szervezetünkben: megőrzi a sejtfalak épségét, támogatja az anyagcserét és az agyműködést, valamint hozzájárul az egészséges és jól működő idegrendszer fenntartásához. Emellett segít azt is megakadályozni, hogy koleszterin rakódjon le a májban.

Forrás: healthline

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi az, ronda és finom? Karfiol!

Mi az, ronda és finom? Karfiol!

Lehet, hogy kicsit ronda, lehet hogy kicsit büdös is, de vitán felül, isteni ételek készülnek belőle. És a legjobb, hogy bármit varázsolhatunk belőle: köret, leves, főzelék vagy rakottas.

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?