Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

5 dolog, amit nem tudtál a smoothie-ról

2020. June 15.

Mikor találták fel, mi a pontos összetevője és ki az a sztár, aki az egyik legnagyobb smoothie fanatikus? Összeállításunkból kiderül!

1.Vitamin+folyadék+édesítő

A turmixgépek és a hűtő feltalálása előtt alapvetően a nyers gyümölcsitalokat nevezték smoothie-nak. A turmixgépek megjelenésének köszönhetően viszont már könnyebben el lehetett ezeket az italokat készíteni. Az általános meghatározás szerint olyan gyümölcs- vagy zöldségkoktél, amelyet víz, jég vagy tej hozzáadásával készítenek turmixgépben vagy nutri mixerben. Gyakran más tejtermékeket, így tejfölt vagy joghurtot adnak hozzá, édesítésére pedig édesítőszereket vagy mézet használnak. A smoothie-k előnye, hogy gyorsan elkészíthetők, továbbá a felhasznált gyümölcsök és zöldségek tökéletesen megőrzik a bennük lévő értékes tápanyagokat, vitaminokat és rostokat.

2.Nyolcvan éve született

Az első smoothie megalkotása az amerikai Mabel Stegner nevéhez fűződik, aki 1940. június 23-án határozta meg pontosan a tökéletes állagot. A férfi a turmixgépeket fejlesztő és gyártó Waring Corporation cégnek dolgozott. és rövid idő alatt szenvedélyévé vált e különleges, ízletes ital elkészítése.

Az első smoothie megalkotása az amerikai Mabel Stegner nevéhez fűződik, aki 1940. június 23-án határozta meg pontosan a tökéletes állagot. A férfi a turmixgépeket fejlesztő és gyártó Waring Corporation cégnek dolgozott. és rövid idő alatt szenvedélyévé vált e különleges, ízletes ital elkészítése.

3.A smoothie receptkönyve máig nagy sikernek örvend

A tápláló és finom italok hamar kedvező fogadtatásra találtak az amerikaiak körében. Mabel kis idő elteltével kiadott egy receptkönyvet „Recepies to make you Warning – Go Round” címmel, amely 12 tejes receptet tartalmazott. A férfi itt nem állt meg, 1952-ben újabb, immáron turmixgépekben elkészíthető recepteket tartalmazó könyvet adott ki. Az Electric blender recepies című könyvét mai napig meg lehet vásárolni az Amazon.com-on. A ’60-as évek végére a turmixgépek népszerűségének növekedésével a smoothie is egyre divatosabb lett. A ’90-es években és a kétezres évek elején már a népszerű kávéházláncokban is lehetett kapni különféle smoothie-kat.

4.Fejlesztés egészségesebb irányba

Az egészséges változatok Steve Kuhnau nevéhez fűződnek, aki saját magán kísérletezte ki a legfinomabb, korántsem hizlaló italokat. Smoothie King néven saját üzletet nyitott, és 30 év alatt jelentős üzletlánccá fejlesztette vállalkozását: Amerikában és Dél-Koreában is jelen van. A smoothie-k ma az egész világon nagy népszerűségnek örvendenek, hazánkban pedig körülbelül 5-6 éve számítanak divatosnak.

5.A legnagyobb rajongó

Az egyik legnagyobb hívő az egykori testépítő és színész, Arnold Schwarzenegger, aki nutritious, vagyis tápláló smoothie-kkal töltötte fel magát energiával (innen ered a nutri mixer elnevezés).

Forrás: Drive Me Baby, Turizmus Online

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!