Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mitől lesz igazán egészséges a smoothie?

2019. október 26.

Ha jól csináljuk, akkor a smoothie valódi tápanyagbomba tele egészséges gyümölcsökkel és zöldségekkel. Ha viszont nem válogatjuk meg körültekintően a hozzávalókat, akkor sok felesleges cukor, zsír és egyéb adalékanyag kerülhet az italunkba – ezek pedig nem csupán egészségtelenek, hanem egyben rengeteg plusz kalóriát is jelentenek. Lássuk, hogyan lesz egészséges és tápláló ez a finomság!

A legjobb a házi

Persze nem igaz mindegyik fajtára, de a bolti smoothie-k nagy részében elképesztően sok a cukor és a zsír. Akadnak olyanok is, amelyek poharanként 600 kalóriát tartalmaznak, máshonnan nézve pedig egy egész napra elegendő szénhidrátot. Ha viszont magunk készítjük, és megfelelően válogatjuk össze a belevalókat, akkor tényleg egészséges italt tölthetünk a poharunkba.

A jó smoothie-ban sok a jég

Elsőre furcsán hangzik, de van benne valami. Egy 2016-os tanulmány szerint azok, akik sűrűbb smoothie-kat fogyasztanak, jóllakottabbnak érzik magukat ezektől az italoktól még akkor is, ha a sűrűbb és hígabb smoothie-k kalóriatartalma egyébként megegyezik. És mi a legegyszerűbb módja a sűrű smoothie készítésének a kalóriák megsokszorozása nélkül? Bizony, a jég.

Zsírszegény vagy zsírmentes tejtermékek

A kalóriabomba smoothie-kba gyakran fagyi vagy zsíros tejtermék kerül. Ha ezeket zsírszegény joghurtra vagy cottage cheese-re cseréljük, akkor bőséges fehérjéhez jutunk felesleges kalóriák bevitele nélkül.

Gyümölcsök

A turmixolt gyümölcsök egy részét váltsuk ki darabolt gyümölccsel, így nem fosztjuk meg magunkat az igen hasznos rostoktól. Választhatunk banánt, almát vagy bogyós gyümölcsöket, sőt a fagyasztott gyümölcsöktől sem kell megriadnunk, ha ilyeneket is teszünk a smoothie-nkba, egész jól megidézhetjük a kedvenc jégkrémünket.

Zöldségek

A leveles zöldségek – mint a spenót és a kelfélék – remekül illenek a smoothie-kba. Rendkívül egészségesek, a gyümölcs pedig akár teljesen el tudja fedni az ízüket. Ha pedig a zöld színük nem szimpatikus, azt egy kevés kakaópor simán elrejti.

Omega–3

Egy evőkanálnyi lenmag sok rostot és omega-3 zsírsavat tud hozzátenni a smoothie-nkhoz. Csak arra vigyázzunk, hogy ne egész lenmagot használjunk, hanem őröltet, hiszen az egész magok csak keresztülszáguldanak az emésztőrendszerünkön anélkül, hogy kifejtenék jótékony hatásukat.

Egészséges zsírok

Egy kevés telítetlen zsírtól (fél avokádó vagy egy evőkanál mogyoróvaj) könnyebben jóllakunk.

Édes, de hozzáadott cukor nélkül

Ha a smoothie nem finom, akkor minek innánk meg? Egy kis kókusztejjel kellemesen édeskés ízt kölcsönözhetünk az italnak (a gyümölcslevek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot), de egy-két teáskanálnyi mézet is belekeverhetünk némi vaníliakivonattal. Hasonlóan kísérletezhetünk édesítetlen kakaóporral vagy fahéjjal is.

Forrás: The healthy

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Amikor a smoothie találkozik a festészettel

Amikor a smoothie találkozik a festészettel

Mi imádjuk a gasztro és a művészet összeborulásait

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?