Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

5 dolog, ami miatt megéri sportolni – a fogyáson kívül

2020. March 24.

Gökler Kriszti összeszedett pár fontos érvet azzal kapcsolatban, hogy miért érdemes belekezdenünk még ma a sportolásba. Bár olyan heteket élünk, amikor jobb a négy fal között maradni, némi sport – vagy csak egy könnyű átmozgató torna – otthon is belefér, és higgyétek el, csak jót tehet.

Ellenállóbbá teszi az immunrendszert

Számos tanulmány született már arról, hogy a rendszeres, közepes intenzitású, túlzásba nem vitt sportolás képes erősíteni az immunrendszert, és ellenállóbbá tesz például a kora tavasszal igen gyakori megfázással szemben. Ehhez azonban fontos, hogy ne csak időszakosan, hanem folyamatosan végezzünk valamilyen testmozgást, mellé pedig ne feledkezzünk meg az elegendő mennyiségű folyadékbevitelről.

Boldoggá tesz

Hallottál már a szerotonin nevű hormonról? Ez az az ingerület-átvivő anyag, amit boldogsághormonként is szokás emlegetni, hiszen jelenléte örömöt és boldogságot okoz, és amelyből szervezetünk képes többet termelni a rendszeres sporttevékenység hatására. Ezért is jelent sikeres terápiás megoldást a sport a depresszióval küzdők számára.

Kitartásra tanít

Kevés ember mondhatja el magáról, hogy a kitartás vele született tulajdonság. A sport azonban bármely korosztály számára képes ezt megtanítani, hiszen megmutatja, hogy sikereket és eredményeket csak akkor érhetsz el, ha hosszú időn keresztül és rendszeresen energiát fektetsz a fejlődésedbe. Amint megküzdöttél magadda, és elérted az első valódi célodat a sportban, képes leszel átültetni ezt a látásmódot az élet bármely területére, hiszen megtanulod, hogy a befektetett munka kifizetődik.

Stresszlevezető

Mai modern életvitelünkben szinte elkerülhetetlen, hogy a stressz valamilyen mértékben folyamatosan jelen legyen szervezetünkben, hiszen még a kevésbé idegeskedő típusú embereket is számos olyan környezeti hatás éri, amiket a testünk stresszként azonosít, ez pedig hosszú távon számos gyulladásos folyamat kiváltója lehet. Ahhoz, hogy a stressz-szintünket megfelelő egyensúlyban tudjuk tartani, kiváló segítséget nyújthat a rendszeres sportolás, ugyanis a közepes intenzitású edzés képes csökkenteni a stresszhormon, azaz a kortizol szintjét. Ehhez azonban fontos, hogy az edzés mellé elegendő mennyiségű pihenés is társuljon.

Feszesíti a bőrt

Természetesen a külsőségektől nehéz eltekinteni, hiszen sokak számára ez jelenti az elsődleges motivációt arra, hogy elkezdjenek sportolni. Nincs is ezzel gond, viszont fontos, hogy nem csak a mérleg által mutatott kilók számítanak. Az erősítő edzések hatására ugyanis az izomtömegünk nőhet, ezáltal a mérlegen nem biztos, hogy az elképzelt eredményt fogjuk látni, bőrünk feszessége viszont sokkal hamarabb árulkodni kezd a befektetett munka hatékonyságáról. Nincs az a diéta vagy fogyókúrás program, ami olyan szép formás és szálkás izomzatot, illetve feszes bőrt eredményezne, mint az erősítő edzések.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!