Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mire érdemes figyelni növényi alapú étrend esetén?

2020. February 27.

Habár manapság már egyre elterjedtebb a növényi alapú táplálkozás, még mindig sokak fejében él az a gondolat, hogy állati eredetű táplálékok nélkül nem lehet egészségesen táplálkozni, hiszen az különböző tápanyaghiányokhoz vezet. Ebben persze lehet igazság, de tápanyaghiány ugyanúgy kialakulhat vegyes táplálkozás során is, ha nem fordítunk kellő figyelmet a változatosságra, és ugyanígy fordítva, növényi alapú táplálkozást is lehet egészséges keretek között folytatni, ha tudatosan figyelünk a következőkre.

Fehérjebevitel

A legtöbben talán a fehérjebevitel miatt aggódnak a húsmentes táplálkozással kapcsolatban, pedig a növényekben is megtalálható minden fontos fehérjét alkotó aminosav, csak éppen más-más mennyiségben és arányban. Ezért lehetőség szerint minél változatosabban fogyasszuk a különböző zöldségeket, fehérjékben gazdag hüvelyeseket és gabonákat, ne ragadjunk le egy-egy kedvenc ételnél vagy összetevőnél, és akkor egészen biztosan nem érhet hiány semmiből.

A B12-vitamin pótlása

Az egyetlen vitamin, amelyet állati eredetű ételek nélkül képtelenek vagyunk bevinni, az a B12. Nagyon fontos, hogy külső forrásból fedezni tudjuk, hiányától ugyanis fáradtságot és gyengeséget tapasztalhatunk. Ezt azonban nem szabad megvárni, hiszen csak lassan ürül ki a szervezetből, ám utána már nagyon nehéz visszaállítani a megfelelő szintre. Léteznek már direkt hozzáadott B12-vitaminnal készült vegán termékek, de táplálékkiegészítő formájában is teljesen megfelelő a bevitele.

Kalciumbevitel

Fontos érv szokott lenni a tej- és tejtermék fogyasztás mellett, hogy csak így tudjuk fedezni a szükséges napi kalciumbevitelünket. Pedig ha kicsit utánanézünk, láthatjuk, hogy több növényünk is kiváló kalciumforrás. Ilyenek például a zöld leveles zöldségek, a mandula, a mák, a káposzta, a gomba és a szója is. Ezek rendszeres fogyasztásával pont ugyanannyit tehetünk a csontozatunk egészségéért, mintha tejet innánk.

Többletkiadás

A növényi alapú táplálkozásnak egyáltalán nem kell drágábbnak lennie. Persze ha rögtön felvásároljuk a boltokban található összes „vegán” feliratú terméket, könnyen többletkiadásokba verhetjük magunkat, de ha elkezdünk ennél egyszerűbben gondolkodni, nem lesz ilyen probléma. Legyen a hangsúly a növényi alapún, és próbáljunk inkább minél több természetes forrást találni, szezonális, friss zöldségeket és gyümölcsöket, hosszan eltartható gabonaféléket, sok ételhez megfelelő száraz hüvelyeseket vásárolni.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!