Ezért érdemes sütőgolyókat használnod, ha pitét készítesz
Többször készítettél már pitét, és mégis azt érezted, hogy ez még nem a maximum, ami kihozható volna a műfajból? Máshol szép vékony, jól átsült, egyenletesen tömött tészta adta az alapot – vajon mi lehetett a trükk? Nos, talán a sütőgolyók jelenléte. Még mikor töltelék nélkül – „vakon” – elősütik a kosárkát, akkor ezek a gyöngyök a súlyukkal, illetve feszítő és hevítő hatásukkal javítják fel a tepsiben lévő masszát. Nem alakulnak ki légbuborékok, a süti sem esik össze, illetve ropogósra tud pirulni a keret, amit aztán megpakolunk minden jóval. A töltelék nélküli elősütés megelőzi azt, hogy nyirkos és ragacsos legyen a pite, ám arra nem ad garanciát, hogy a különböző rétegek is élesen elkülönüljenek majd, mikor szeletenként tálaljuk a finomságot. A végtelenszer felhasználható gyöngyök viszont a nyúlós állag ellen tökéletesek, és akkor is jól jönnek, ha például a tölteléket nem szabad sütni. A használatuk könnyű, és több változatban is elérhetőek.
A recept szerint készítsük el a tésztát, majd tegyük a tepsibe, és alakítsuk ki a peremet is, ízlésünk szerint. Béleljük ki gondosan a tészta belsejét sütőpapírral – az csak jó, ha kicsit kilóg a széle – a lényeg, hogy egyben tartsa majd a gyöngyöket. Szép lassan eresszük be a célterületre a golyókat, majd az előmelegített sütőben süssük a tepsit a recept által javasolt hőfokon. Ha letelt a kellő idő, akkor vegyünk ki a tepsit, majd a kilógó papír széleit megragadva emeljük ki a golyókat, és rakjuk is át őket egy tűzálló edénybe, ahol lehűlhetnek. Gyorsan tegyük vissza még a tésztát egy extra 5-7 percre sütőbe – abban az esetben is, ha majd a tölteléket is sütni kell. Ha nagyon ropogós a cél, akkor 10-15 percet is pirulhat pluszban. Amint ezzel megvagyunk, hagyjuk egy negyed órán át kihűlni a kosárkát, amit aztán meg is pakolhatunk minden földi jóval.
Ide kapcsolódik: Így lesz ellenállhatatlan az almás pite – 5 szuper tippet mutatunk
A gyöngyök hőtartási képessége impozáns, a pitét alaposabban átjárja a meleg, amikor alkalmazzuk őket. Nagyjából 230 Celsius-fokig biztonságos a használatuk. Ám nem csak kerámia golyókban tudunk gondolkodni: van például sütőlánc is, mely rozsdamentes acél gyöngyökből áll, és az előzőhöz hasonlóan működik. A fém füzér fő előnye a könnyebb eltávolítás, mivel az alkotórészei összekapcsolódnak. Illetve kaphatóak még alumínium érmék is, mely könnyűfém a kisebb sütemények kibéleléséhez ajánlott. A pici darabkák ügyesen kitöltik a hajlatokat, és eredményesebben fedik le a rendelkezésre álló területet. Van, aki a csapágygolyóra esküszik – ha ezt könnyebben be tudta szerezni.
Abban az esetben, ha most nem költenél ilyesmire, pár biztonságos és gazdaságos eszköz otthon is akad, amivel pitét bélelhetsz. Akár száraz babbal is működik a trükk, és ugyanezt az adagot több alkalommal is felhasználhatod. A tészta formáját szuperül ki képes alakítani, akárcsak a száraz rizs. Az apróbb szemek még az alu-gyöngyökkel is felveszik a versenyt.
Aki tényleg professzionális szintre lépne, annak töltelék-tartó gyűrűt is érdemes beszereznie: ez a fém karika akadályozza meg, hogy szétfolyjon a krém a tésztaperemen túlra. És látványra sem utolsó egy tökéletes kör alakú sütibelső. Hab a tortán egy rácsozóhenger: ez a kis eszköz nagyon gusztusossá teszi a pite szélét, körös-körül. A tésztafedeles pitékhez nem árt valamilyen vágót is tartani otthon: be kell ugyanis hasogatni a felszínüket, hogy a sütés közben keletkező gőz tervezetten távozhasson. Illetve szép mintázatot vagy formát is nyeshetünk ilyen kézre álló cuccokkal. Még egy lépéssel tovább megy a szabályos mintákat készítő rácsvágó henger; illetve egy tésztavédő pajzs is kapóra jön, ha a nem enzimes barnulást jól akarjuk kezelni. A szélek jóval hamarabb megsülnének egyébként, a sütibelső pedig lemarad a folyamatban. Ám a megégést el tudjuk kerülni, ha védő peremet teszünk a tepsi szélére körbe-körbe, így a teljes pitének lesz is ideje alaposan átsülnie.
Pitéből sohasem elég?
Perzsa
Forrás: webstaurantstore.com