Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Sütőpapír vagy zsírpapír? Mutatjuk a különbségeket!

Más-más célra válnak be ezek az eltérő termékek.
2022. February 22.

Külsőre nagyon hasonlítanak ezek a tekercsek, mégsem ugyanaz a funkciójuk a konyhában. Pár különbségtételt muszáj megemlíteni, hiszen még az is megtörténhetett, hogy egészen eddig nem jól használtuk a sütőpapír-zsírpapír párost? Amikor ki kell bélelnünk a tepsit, akkor bizony nem lesz mindig tökéletes a sütésünk eredménye – lehet, hogy pont emiatt a malőr miatt…? Sőt, lehet hogy már lángra is kapott valamelyik papiros, de azt sem árt tisztázni, hogy a fagyasztást bármelyik is jól viselné-e.

Először is a fenti két csomag tartalmát fussuk át. A zsírpapír egy vízhatlan változat: a vékony lap egy szójabab- vagy paraffin viasz réteget kapott, melytől nem lesz ragacsos, illetve a nedvességtartalom változásának is jobban ellenáll. A vizet kint, illetve bent is tudja tartani – épp, amire szükség van. A lédús ételek nem száradnak ki, a ropogósok pedig nem válnak vizenyőssé. Ez a papír kiválóan megfelel tárolásra és kínálásra is. Nemcsak tekercs formában férhetünk hozzá, hanem lapként, illetve zacskóként is árulják. Ha veszünk például előre elkészített hamburgerhúst, akkor a pogácsák közt is általában ilyen elválasztó rétegeket találunk.

A főleg sütésre szánt pergamen papírt pedig szilikonnal vagy más kémiai eljárással (például: quilon) kezelték, ami a hőálló tulajdonságot garantálja. Ez a vékony anyag sem fog tapadni, ám ezt a papírt főleg hevítés esetén szokás bevetni. Van belőle kifehérített, áttetsző változat, de egy natúrabb, barnás opció is elérhető. Főleg feltekerve látjuk a boltok polcain, de egyéb kiszerelésben is találni belőle. A sütőben mindenképp ezt a sütőpapírt ajánljuk – a viaszolt egyáltalán nem jó erre a célra: a plusz rétege megolvad és még az is megeshet, hogy lángra kap. A pergamen ellenben hőálló: a tepsiben lévő ételeknek jól jön az a szilikonréteg. A tepsik és süti-formák kibélelésére ugyanígy príma megoldás – és még az is eszünkbe juthat, hogy ne csak a kaja alá rakjunk belőle. Akár teljesen belecsavarva is süthetjük benne az összetevőket, hogy a nedvességet megtartsuk – akárcsak a nylon sütőzacskó esetében. Sőt: még egy cartouche nevű, lyukas közepű, kerek belső fedőréteget is kivághatunk belőle, mely alatt kellemesen rotyog a fazékban a pörkölt.

Fagyasztásra ellenben mindkét papírfajta beválik: zöldséget, gyümölcsöt nyugodtan csomagolhatunk bele, illetve hússzeleteket is elválaszthatunk ezekkel a papírdarabokkal. Érdemes ráírni filccel, mit is rejt a hevenyészett tasak. A profik azért választják inkább a zsírpapírt erre a célra, mert ez jobban környezetbarát – sütőpapírt inkább csak a hőálló jellege miatt használnak. Van egyébként kimondottan fagyasztó-papír is, ami csak annyiban különbözik a zsírpapírtól, hogy ennek csak egyik oldalát látták el viaszréteggel. A belső felületkezelés arra szolgál, hogy a kiolvadó húsdarab levét ne engedje kicsorogni. Ha pedig piknikre megyünk, akár a mancsosabb tételeket is összepakolhatjuk így.

Tipp: Ezért hasznos a sütőgolyó

Még egy hasznos területet érdemes megemlíteni, ami a konyhai előkészítés volna. Különböző folyamatokat könnyíthetünk meg, ha leterítünk valamelyik papírból. Nagyszüleink még újságpapírra pucolták a krumplit, nekünk ez a sterilebb anyag jön jól, ha gyorsítanánk a munka utáni takarítást. De a vágódeszkánkat is védhetjük egy réteg papírral, ha például csilipaprikát, céklát vagy halat darabolunk, akkor az erős aromák és színező anyagok sem ivódnak be a fába. Ragacsos dolgok esetében szintén jól jön egy plusz réteg: gondoljunk csak a nyers darált húsra vagy a kelt tésztára. Illetve ha szitálni, rostálni kell valamilyen száraz összetevőt, azt szintén szerencsés dolog egy ív papír felett végezni. Majd a művelet végén óvatosan felemeljük a papírt, és a segítségével beszórjuk az anyagot a keverékbe.

Ez szintén érdekelhet:

Miért gyűrd össze sütés előtt a sütőpapírt?

 

Perzsa
Forrás: webstaurantstore.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

"Ez így, Karácsony után igazán aktuális, mert mindenkinél vannak maradékok (Vannak?)."

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!