Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Mi legyen a maradékkal? Kiolvasztás-újrafagyasztás-morzsabálozás

"Ez így, Karácsony után igazán aktuális, mert mindenkinél vannak maradékok (Vannak?)."
2016. December 26.

 …vagy nem? Lehet ilyet egyáltalán? Ez így, Karácsony után igazán aktuális, mert mindenkinél vannak maradékok (Vannak?). Ha csak nem az ünnep szerves része, hogy Morzsabált rendezel, ahova mindenki elhozza a maradékát, és folytatódik tovább a minimum három napos kajatúra (jól jön az a kis tonik, ugye?), akkor téged is érint a fagyasztás – kiolvasztás kérdése. Lehet-e lefagyasztani egy ételt, utána kiolvasztani, enni belőle, majd a maradékot újra visszafagyasztani? Lehet-e húst, halat, zöldséget újrafagyasztani?

A válasz az, hogy lehet, de attól, hogy lehet, nem biztos, hogy kellene. És még csak nem is feltétlenül azért, mert egészségtelen, mert ez sem mindig igaz. Legtöbbször azért, mert majdnem minden ételben van víz, a víz pedig kristályossá fagy az otthoni lassú fagyasztással, aztán a kiolvasztásnál pl. a zöldségek összeesnek. Ezért működik a fagyasztás jól leveseknél (de ott sem mindegy, hogy hogyan), és az eleve főtt dolgoknál. Meg persze úgy is jó, ha van otthon sokkoló fagyasztód, ami nagyon rövid idő alatt fagyasztja meg az ételt, így a víznek nincs ideje összegyűlni, de erre viszonylag kicsi az esély, ha csak nem vagy étterem tulajdonos (még ott se nagy ennek a valószínűsége).

Az egészségtelen témáról pedig annyit, hogy mondjuk a nyers hús esetében a baktériumok számát jelentősen lehet növelni az újra- meg újrafagyasztással – nem véletlen, hogy ez általában nem javasolt, bár önmagában az újrafagyasztás nem rossz dolog. A fagyasztás ugyanis megállítja a baktériumok szaporodását, de a már meglévőket nem pusztítja el, így azok tovább szaporodnak, főleg nem megfelelő kiolvasztással.

Kiolvasztás

A kiolvasztásnál a legfontosabb a kellő idő. A legjobb megoldás az, ha 6-8 órával, sok esetben akár két nappal előbb a hűtőszekrénybe kerül a kiolvasztandó étel, és lassan, fokozatosan olvad ki. De lássuk be, ez nem teljesen reális egy állandóan üzemben lévő konyhában. A következő verzió a folyó víz, ami gyorsabban melegít, mint a levegő – viszont sok vizet használ. A harmadik, legvégső eset pedig a mikrosütő defrost (kiolvasztó) fokozata, ami sajnos elég egyenetlenül melegít, ezért állandó forgatással kell ezt ellensúlyozni. Magyarán egy jó megoldás van, a többi csak pótlék – a szobahőmérsékleten való felolvasztás pedig egyenesen szentségtörés.

kiolvasztos-sara-2

 

Aztán persze nincs igazán bűn, mert alapjáraton egy eleve jóminőségű étel állaga romolhat ugyan a kiolvasztáskor, de tragédia nem történhet, mint ahogy nem történik akkor sem, ha egy este nem mosol fogat, vagy inkább összefogod a hajad hajmosás helyett. Az élet megy tovább, még ha csaltál is egy kicsit.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Az 5 legfinomabb reggeli

Az 5 legfinomabb reggeli

Ezeket akár egész nap szívesen ennénk. Bármikor.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!