Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: shutterstock

Így fagyaszd a levesed

Lehet, hogy nem mindenkinek egyértelmű a levesfagyasztás, ezért összeszedtem pár dolgot, ami szerintem fontos.
2016. november 2.

Tudtam! Már akkor tudtam, amikor főztem, hogy ez olyan sok lesz, hogy mehet is a fagyasztóba. Megküzdöttem egy közel négy (4!!!) kilós Kabocha tökkel, amivel a kemény munka ellenére minden ősszel meg szoktam, mert a gesztenyés ízű és állagú húsa miatt simán megéri. Aztán vehettem elő a tíz literes lábosomat, mert egyébként nem fért volna el az a töménytelen leves sehova. És persze, hogy maradt, és mivel előre tudtam, hogy maradni fog, nem raktam bele tejszínt, vagyis csak abba az adagba, amit fel is tálaltam. Erről aztán eszembe jutott, hogy biztos nem mindenkinek ilyen egyértelmű a levesfagyasztás, és összeszedek pár dolgot, ami szerintem fontos.

 1. A tejszín

Tehát akkor nincs tejszín, ha tudod, hogy fagyasztani fogsz. Se tej, se joghurt, se semmilyen tejtermék, mert grízesre fagy a levesben, és sokszor kicsapódik. Ha úgyis felmelegíted, akkor add hozzá.

2. A zöldségek

Ha nem krémlevest gyártasz, akkor hagyd roppanósra a zöldségeket. Én ezt sokszor úgy oldom meg, hogy két részleteben főzök bele zöldséget: az első kört megesszük külön, hús mellé, vagy pürének, babakorban, kezdő babaételnek is elment, aztán a levesbe főzök egy újabb adagot, mert eleve roppanósabban szeretjük. Ez akkor is okos, ha fagyasztasz: újramelegítéskor kicsit továbbfő a zöldség, úgyhogy ha eleve nincs megfőve rendesen, akkor pont jó lesz.

3. Tészta

A főtt tészta nem szereti, ha lefagyasztják. Az egész egy masszává válik, ha felenged, úgyhogy inkább főzz külön tésztát, aztán mehet a felmelegített levesbe.

4. Kis adagok

Ez már a praktikum része, és senkiről nem feltételezem, hogy ne tudná, de ha már… A kis adagok egyrészt könnyebben betuszkolhatók a mélyhűtőbe, másrészt hamarabb is felmelegednek. Van még kérdés?

5. Címke

Szintén praktikum: feltűnt, hogy lefagyasztva minden leves ugyanúgy néz ki? Írd rá!

+1. Mondanom sem kell, hogy friss fűszerek, magok, egyéb utolsó pillanatos hozzávalók tényleg a tálalás előtti utolsó pillanatban kerüljenek a levesbe, NE a fagyasztás előtti utolsó pillanatban! Semmi értelme, kidobott étel és pénz.

Megosztom barátaimmal
Horvát Sára

Horvát Sára receptje

Szerkesztőink kedvencei

Avokádó - több van benne, mint gondolnád!

Avokádó - több van benne, mint gondolnád!

Kétféle embert ismerek: aki él-hal az avokádóért, és aki ki nem állhatja. Az alábbiakból bizonyára ki fog derülni, hogy én az első csoportba tartozom.
Az erdő kincsei: gombák

Az erdő kincsei: gombák

Annyi mindenbe nem főztünk még gombát, amibe lehetne, sőt a főszereptől sem riadnak vissza, ha bátrabban keressük, vesszük, esszük. Na, de melyiket? Eligazítás jön.
Három és kész

Három és kész

Igen, minden adott lehetne ahhoz, hogy ne, de mi mégis. Odavagyunk Hugh-ért és el is meséljük. Most éppen legújabb könyve, a Három jó dolog a tányéron tart bennünket lázban.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.