Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kínzó kérdés, hogyan hámozzuk jól a banánt?

Nem is gondolnánk, de a déligyümölcs helyes kibontása parázs vitákat szül.
2022. January 12.

A világ egyik legnépszerűbb gyümölcse a banán – ez a trópusi gyümölcs a legtöbb háztartás szerves része. Csak az Amerikai Egyesült Államokban egy évben elfogy fejenként legalább 12 kilogramm belőle. Magában is lecsúszik, de smoothie, split és müzli részeként szintén megállja a helyét. És még akkor nem is beszéltünk a banánkenyérről, illetve a muffin-töltelékként betöltött szerepéről. Ám a meghámozása nem is olyan egyértelmű: néha kifejezetten küzdelmes leválasztani a külső burkot a gyümölcs húsáról. Addig gyötörjük, míg végül megzúzódik és pépessé válik a bele, pedig igyekeztünk óvatosan megszabadítani a héjától. Ám még az is előfordulhat, hogy mindez idáig teljesen rossz úton jártunk.

Ide kapcsolódik: Ne dobd ki a banánhéjat! Inkább készíts belőle bacont!

Pedig mennyire logikusnak tűnik megragadni a kiálló szárú végét, és úgy tördelni kezdeni – ám pont a töve a legmasszívabb része a gyümölcsnek, mert a fürthöz ebből az irányból kapcsolódott. Tehát ez az a felület, ami felelős volt azért, hogy a termés minél biztosabban fent maradhasson a fán. Így – bármilyen hihetetlen is, de – a pontosan az ellenkező oldalon kellene nekifognunk a műveletnek. Az alja felől fog inkább megnyílni a finomság, és ezt a majmok is jól tudják. Egy pici bemetszést ejtenek azzal, hogy megszorongatják a végét, és így már le tudják választani a kis kupakot. Eztán már minden oldalról egyformán lehúzhatóvá válik a héj.
Elsőre biztosan fura érzés lesz ezen a módon nekiállni, ám hamar rá fogunk érezni a fordított technika előnyeire. Máris nyereség, hogy a rostokat nem kell egyesével eltörni, hiszen így szálirányban, szinte magától válik le a burok. Ez pedig garantálja azt, hogy az áhított belsőség épen fog maradni. Szóval álljunk ellen a régi reflexnek, miszerint az ácsingózó kacsnál kellene megragadni a termést, és azzal a lendülettel fordítsuk is nyugodtan fejjel lefelé. A hüvelyk- és a mutatóujjunk szorításával nyissunk repedést az alsó végen, így a héj ketté fog válni egy adott ponton. Az összes burkot ugyanazzal mozdulattal, egyszerre húzzuk le, majd harapjunk egy ízeset a játszi könnyedséggel megszerzett gyümölcsből.

Ezt is olvastad esetleg?

A banán nem csak arra jó, hogy megedd! Mutatjuk, még mire használhatod

 

Perzsa
Forrás: allrecipes.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hat banán-trükk, ami nélkül nem élhetsz

Hat banán-trükk, ami nélkül nem élhetsz

A banán az egyik legsokoldalúbb gyümölcs, amit csak a konyhádban tarthatsz.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!