Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Csempészd be a mindennapjaidba az őszi gyümölcsöket!

Ne csak sütibe tedd!
2022. November 14.

Nyáron szinte magától értetődő, hogy van egy kis málna, netán pár szelet görögdinnye vagy néhány szem barack a hűtőben. Ősszel és télen leginkább a citrusok veszik át a szerepüket, de almát, körtét, birsalmát, szőlőt és szilvát is szívesen fogyasztunk. Mennyeiek uzsonnára, arról nem beszélve, hogy sütit is süthetünk belőlük: pitét, lepényt, buktát, pudingos-gyümölcsös szeletet, hogy csak pár kedvencet említsünk. De mi a helyzet, ha épp nem magában ennénk vagy sütibe tennénk? 7 ötletet mutatunk. 

 

Leves 

Melegben behűtve, hűvös időben jó forrón szeretjük. Az alma- vagy körteleves finom tejfölösen vagy pudinggal, ősszel ízesítsük fahéjjal, kardamommal, szegfűszeggel. A szilva klassz vörösborosan, a birsalmát pedig akár sós levesekhez is felhasználhatjuk. 

 

Tipp: A birsalma az ősz kedvence, még az emésztésednek is jót tesz! 

 

Saláta 

A saláta lehet igazán laktató! Az alma, a körte és a szőlő remek sajtokkal, passzol hozzájuk az olívaolajos-citromos salátaöntet, dúsíthatjuk gabonafélékkel, zöldsalátákkal és olajos magvakkal. Az egyik nagy klasszikus, a Waldorf saláta is almával készül! 

 

Zabkása 

Mehet a gyümölcs a tetejére vagy bele is főzhetjük, erre az alma, a körte és a birs a legalkalmasabb. Ráadásul ha hozzáfőzzük a zabhoz a gyümölcsöt, kevesebb további édesítésre lesz szükségünk. 

 

Sajttál 

A szombat este sztárja! Vágjunk össze különböző sajtokat, kínáljunk melléjük diót, mandulát, mogyorót. Kínáljuk szőlővel, felcikkezett almával, körtével. 

 

Chutney 

A chutney egyszerre sós, csípős, fanyar, egyszóval igazán karakteres kísérő, amit főzhetünk almából, körtéből, szilvából, birsalmából is. Kerül bele hagyma, sok-sok fűszer, pici ecet. Húsok vagy grillsajt mellé kiváló! 

 

Kompót 

Kevésbé komplex, mint a chutney (nem is kell versenyeznie vele, hiszen teljesen más jellegű étel), viszont ugyanúgy tálalhatjuk húsételekhez. Egy alma- vagy körtekompót szárnyasokhoz, marhához és sertéshez egyaránt szuper, hasonlóan a birshez. 

 

Sült gyümölcsök 

Az alma és a körte nemcsak édes, hanem sós töltelékekkel is megtölthető. A körtébe jöhet a karakteres, intenzív ízű gorgonzola vagy pár szelet camembert. Feldobható kakukkfűvel, olajos magvakkal, tálaláskor locsolhatunk rá kevés mézet. Az alma, sajt, dió triója szintén remek. 

 

Ez is érdekelhet: 

Homoktövistől a propoliszig: 5 szuper immunerősítő az őszi megfázás ellen

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!