Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Változatos szendvicskrémek – nem csak az iskolába

2020. szeptember 2.

Megérkezett az ősz, véget értek a nyári szabadságok, elkezdődött az iskola, indulnak a kirándulások. Azaz itt a szendvicsek szezonja! Tapasztalatból tudom, hogy a gyerekek hamar megunják a felvágott és sajt kombinációjú szendvicseket. Nézzünk néha más alapanyagokat is, jöjjön néhány finom és változatos szendvicskrém ötlet.

 

Avokádó

Az avokádó amellett, hogy tápláló zöldség, nagyon finom is. A guacamolét szinte mindenki ismeri és szereti. Sajnos mivel fokhagymás, ezért közösségben nem a legjobb választás. Lehet azért készíteni, vagy épp egy kevés fokhagymával, vagy inkább anélkül. Ha az utóbbira esik a választásunk, javaslom hozzá az asafoetida (hing, aszatgyanta) nevű fűszert, ami hagymás/fokhagymás ízt ad az ételeknek kellemetlen utóhatások nélkül. Avokádót akár szeletelve is lehet a szendvicsekbe tenni, egyet viszont tudni kell róla: könnyen és gyorsan bebarnul. Emiatt szoktunk inkább krémeket készíteni belőle kicsi citromlével, hogy elkerüljük a bebarnulást. Kikeverhető egyébként reszelt uborkával és nagyon apróra vágott sonkával is. Sőt, egyszer érdemes kipróbálni tormával. Fűszerezésben igen sokat elbír, jól állnak neki a mexikói fűszerek és a zöldfűszerek.

 

Csicseriborsó

A csicseriborsó is rendkívül tápláló, remek fehérjeforrás. Szintén nagy kedvenc a belőle készült humusz. Tahinivel (szezámkrém), kis citromlével és fokhagymával ízesítik a megfőtt, pépesített csicseriborsót. Ebben az esetben is javaslom fokhagyma helyett az asafoetidát.

Természetesen más típusú szendvicskrém is készülhet belőle. Például nem feltétlenül szükséges teljesen pépesre turmixolni, lehet csak közepesen, hogy maradjon benne néhány rágható darab. Kikeverhető sajtkrémmel vagy például aszalt paradicsommal is. Fűszerezésben szintén sok mindennel barát, a keleti fűszerek kifejezetten jól állnak neki.

 

Halkrémek

A hal már eggyel kényesebb téma. A nagy meleget nem bírják olyan jól, illetve illatuk is erőteljesebb a zöldségkrémeknél. Ettől függetlenül őszi kirándulásokon jó szolgálatot tehetnek. Tonhalból és füstölt makrélából vagy füstölt sprotniból gyorsan és egyszerűen lehet szendvicskrémet gyártani. A lecsöpögtetett halat konyhai aprítógépbe tesszük, citromlével és sóval ízesítjük, majd kikeverjük. Ez az alap. Ehhez adható még aszalt paradicsom, főtt csicseriborsó, sajtkrém. Fűszerezésként az alapon kívül kis mustár vagy zöldfűszer jól feldobja a krémet. Vállalkozó szelleműek főtt zöldborsóval is krémesíthetik.

 

Túró

Meg is érkeztünk a végtelenségig variálható túróig. A körözött belőle a legismertebb, persze a hagyma itt is mumus lehet, de a túrónál ugyanúgy kiváltható a hagyma egy kis asafoetidával. Kikeverhetjük a túrót sajtkrémmel vagy tejföllel, dúsíthatjuk apróra vágott sonkával vagy lepirított és finomra vágott baconnel. Hozzá is nagyon illik az aprított aszalt paradicsom, valamint az olívabogyó, a zöld és a fekete egyaránt. A kapribogyót is szereti. Trükközhetünk egy kis főtt vagy párolt céklával is. Fűszerekben a túró mindenevő, a zöldfűszerektől kezdve gyakorlatilag szinte az összes szárított és őrölt fűszer szóba jöhet. 

 

Cékla

Talán elsőre furcsán hangzik, de a céklából is isteni szendvicskrém készíthető. Párolás után le lehet reszelni vagy darálni, majd fűszerezni. Reszelt sajttal dúsítható, ez felszívja a nedvesség egy részét is. Fűszerezhető köménnyel vagy római köménnyel, borssal, korianderrel. Jót tesz neki egy kis majonéz is, kiemeli a cékla jellegzetes ízét és selymessé teszi.

Elegendő tehát néhány egyszerű és hétköznapi alapanyag, hogy változatos szendvicseket készítsünk az előttünk álló szezonra.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?