Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Mi az oka annak, hogy néha erősen megkívánjuk a sajtot?

2021. szeptember 4.

A sajtot ehetjük önmagában – esetleg mutatós sajttálra rendezve dióval, gyümölcsökkel –, rántva, grillezve vagy olvasztva fondüként. Bizonyos vélemények szerint a sajt megkívánása valamilyen tápanyaghiány, pontosabban zsír- vagy fehérjehiány miatt jelentkezik, egy népszerűbb álláspont viszont a kazein hiányát jelöli meg okként.

A kazein egy függőséget okozó fehérjefajta, amely ugyanolyan hatással van az agyunkra, mint a morfium. Szögezzük le, ez nem azt jelenti, hogy a sajtfogyasztás függőséget okoz, a kazein ilyen hatása ugyanis nagyon gyenge.

De nemcsak a kazein miatt kívánhatjuk meg a sajtot, ugyanis található benne egy olyan aminosav, amely az amfetaminokhoz hasonló euforikus érzést válthat ki bennünk. Azaz a sajtevéstől boldogabbnak érezhetjük magunkat, de normális mennyiségű sajt rendszeres fogyasztása semmilyen kockázattal sem jár.

Összességében, ha megkívánjuk a sajtot, nem dőlt össze a világ, nem utal betegségre. Együnk csak nyugodtan a kedvencünkből!

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.