Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
fotó: 123rf

Így hat a szervezetedre az allicin

Fokhagymában az egészség!
2022. November 3.

Hallottál már az allicinről? Biztosan! Ez a vegyület a fokhagyma összetörésekor, összezúzásakor szabadul fel, és fejti ki pozitív élettani hatásait. Egész pontosan a folyamat a következő: a fokhagyma egy allin nevű aminosavat tartalmaz, amikor összetörjük, felszabadul az allináz, amely egy enzim. Ezután az allin és az allináz kölcsönhatásba lép egymással, így keletkezik az allicin. 

Az allicin erős gyulladáscsökkentő és antioxidáns, ebben a hideg, torokfájós, felső légúti betegségekkel terhelt időszakban mindenképpen érdemes bevetni. Nem véletlenül nevezik természetes antibiotikumnak! 

 

Tipp: Így pucold meg könnyedén a fokhagymát

 

Jót tesz a szívnek, erősíti az érfalakat, felveszi a harcot az érelmeszesedéssel, valamint támogatja a vérkeringést. Aki koleszterinproblémákkal küzd, annak is segíthet, és a vércukorszint szabályozásához szintén hozzájárulhat. A vérnyomásra hasonlóan pozitívan hat. 

Sportoláshoz is bevethető, segítheti izmaink regenerációját, és csökkentheti a mozgás után keletkező fájdalmas izomlázat. 

Fontos, hogy akár vércukorra, akár vérnyomásra alkalmaznánk, kérjük ki orvosunk tanácsát, ugyanis a hagyományos vércukorszabályozó és vérnyomáscsökkentő gyógyszerekkel együttesen nem (vagy nem mindig) szedhető. És hogy miért fogalmazunk úgy, hogy szedhető? Egyszerűen azért, mert az allicin táplálékkiegészítő formájában is beszerezhető, így ha valakinek nem bírja a gyomra a fokhagymát, annak sem kell lemondania az allicin jótékony élettani hatásairól. 

 

Témába vág: 

Ezért fagyaszd le a megpucolt fokhagymagerezdeket

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!