Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Étrendkiegészítők: óriási segítség a szervezetnek vagy kamu az egész?

2022. October 11.

Kanadai tudósok szerint a kapszulák és tabletták szedése nem sokat ér, de legalább nem is árt…

A torontói St.Michael Kórház és Egyetem munkatársai mutatták ki, hogy a leggyakrabban használt étrend-kiegészítők a valóságban nem sokat érnek. A vitamin- és ásványi anyag tartalmú készítmények zöme egyszerűen nem biztosít akkora előnyt az egészségmegőrzésben, mint amennyit nekik tulajdonítunk.

A kanadai kutatócsoport szerint legalább nem ártalmasak ezek a termékek, ami azért jó hír. A 2012 és 2017 közti adatokat alapul vevő vizsgálat megállapította, hogy a multivitaminok, a C- vagy D-vitamint, valamint kalciumot tartalmazó étrend-kiegészítők különösebben nem javítják, de nem is rontják az esélyeinket a szív- és érrendszeri betegségek, stroke és korai elhalálozás kivédésében. Az ételekből felvehető tápanyagokat kipótló készítményekről Dr. David Jenkins így nyilatkozott:

Meglepetten tapasztaltuk, hogy alig találtunk valami pozitív hatást azoknál a termékeknél, amelyeket a leginkább vásárolják a fogyasztók.

A kutatás vezetője azt is hozzá tette, hogy túlontúl ártalmas tényezőre sem bukkantak, de különösebb előnyét sem tudták kimutatni a szerek szedésének. A legjobban a folsav, illetve ennek B-vitaminos kombinációja teljesített: a keringési problémák és stroke ellen talán nyújtanak némi védelmet.

Azért persze a természetes vitaminok egészségesebbek… 

De például a niacin (azaz a B3-vitamin) és az antioxidánsok esetében észrevehető volt némi negatív hatás is, ami a halálozási kockázatot éppenséggel növeli.

Jenkins szerint

Fontos volna, hogy tudatosan szedjék az emberek az étrend-kiegészítőket, erre világítottunk most rá. Arról is meg kell bizonyosodniuk, hogy esetükben alkalmazható-e egyáltalán az a vitamin, illetve fennáll-e az az ásványianyag-hiány, ami miatt a készítmény szedését orvosaik javasolták nekik.

A kutatás az A, B1, B2, B3 (niacin), B6, B9 (folsav), C, D és E-vitaminokra terjedt ki, illetve a karotin, kalcium, vas, cink, magnézium és szelén tartalmú táplálék-kiegészítőkre. A multivitamin szó alatt az ezek kombinációjaként kapható termékeket értették.

Egyedül a folsav járul hozzá mérhetően az egészség megőrzéséhez, minden más tétel esetében hiányzik a pozitív megerősítés. Így a legelőnyösebbnek azt tartjuk, ha valaki kiegyensúlyozottan táplálkozik: ekkor képes a legtöbb vitamint és ásványi anyagot felvenni. A természetes formában fogyasztott, minél kevesebb feldolgozáson átesett gyümölcsök, zöldségek és magvak képesek biztosítani a szervezetnek szükséges anyagokat.

összegzi a Science Daily.

Egészségünk védelméhez vessük be az antioxidánsokat

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!