Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Jó hír: a kávé mégsem zavarja meg a szívritmusodat, sőt..!

Amerikai kutatók szerint a koffeines ital pont, hogy jót tesz a szívverésnek!
2021. július 26.

Ha egy jó csésze fekete kerül szóba, akkor többen a szívükhöz kaphatnak. Mert a kávét gyakran megelőzi a rossz híre, miszerint összekuszálja a szívünk dobbanásait. Ám felesleges az aggodalom, ugyanis kiderült, hogy napi pár csésze ebből a koffeines italból nem okoz szívritmuszavart. Ezt egy négy éven át tartó kutatás hozta ki eredményként, melyet a University of California munkatársai folytattak le. A San francisco-i tudósok nem találtak összefüggést a kávé fogyasztása és az össze-visszaverő szív közt. Ráadásul arra jutottak, hogy napi egy kávé három százalékkal csökkenti a szívritmuszavarok – pitvari fibrilláció és korai kamrai összehúzódás – kialakulási esélyét.

A Gregory Marcus professzor által vezetett kutatásban 386.258 kávéivó vett részt, kiknek átlag életkora 56 év volt. A négyéves megfigyelés során alig négy százalékuknál jelentkezett ritmuszavar – arra nincs adat, hogy náluk genetikai hajlamosító tényezők játszhattak esetleg közre a probléma kialakulásánál. A kávé antioxidáns és gyulladásgátló jellege jó eséllyel segíthet a keringésünket karban tartani, de ehhez további vizsgálatok volnának szükségesek.

Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy a kávé a rák, a cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni. A szívritmusunk megborulását – azaz hogy rendszertelenül: vagy lassabban, vagy hevesebben ver ez a létfontosságú szervünk – szívroham, elzárt artéria a szívben, magas vérnyomás, diabétesz, alvási apnoé, pajzsmirigy-probléma és koronavírus is okozhatja. A dohányzás, az alkohol, és a – mértéktelen – kávéfogyasztás, a szerhasználat, stressz, szorongás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése szintén növelheti a kockázatot. A szívritmuszavar csendben is meghúzódhat a háttérben, mikor érezhető tünetet nem produkál, csak az orvosunk szúrhatja ki egy rutin vizsgálat során. Ekkor sem mellkasi fájdalom, sem légszomj, sem izzadás vagy sápadtság formájában sem jelentkeznek panaszok. Ám ha a fentiek közül bármelyiket tapasztaljuk, érdemes minél hamarabb felkeresnünk a doktort.

Perzsa

Forrás: thehealthsite.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért igyunk organikus kávét

Ezért igyunk organikus kávét

Ijesztő okunk van rá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.