Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Jó hír: a kávé mégsem zavarja meg a szívritmusodat, sőt..!

Amerikai kutatók szerint a koffeines ital pont, hogy jót tesz a szívverésnek!
2021. július 26.

Ha egy jó csésze fekete kerül szóba, akkor többen a szívükhöz kaphatnak. Mert a kávét gyakran megelőzi a rossz híre, miszerint összekuszálja a szívünk dobbanásait. Ám felesleges az aggodalom, ugyanis kiderült, hogy napi pár csésze ebből a koffeines italból nem okoz szívritmuszavart. Ezt egy négy éven át tartó kutatás hozta ki eredményként, melyet a University of California munkatársai folytattak le. A San francisco-i tudósok nem találtak összefüggést a kávé fogyasztása és az össze-visszaverő szív közt. Ráadásul arra jutottak, hogy napi egy kávé három százalékkal csökkenti a szívritmuszavarok – pitvari fibrilláció és korai kamrai összehúzódás – kialakulási esélyét.

A Gregory Marcus professzor által vezetett kutatásban 386.258 kávéivó vett részt, kiknek átlag életkora 56 év volt. A négyéves megfigyelés során alig négy százalékuknál jelentkezett ritmuszavar – arra nincs adat, hogy náluk genetikai hajlamosító tényezők játszhattak esetleg közre a probléma kialakulásánál. A kávé antioxidáns és gyulladásgátló jellege jó eséllyel segíthet a keringésünket karban tartani, de ehhez további vizsgálatok volnának szükségesek.

Korábbi tanulmányok arra mutattak rá, hogy a kávé a rák, a cukorbetegség és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is képes csökkenteni. A szívritmusunk megborulását – azaz hogy rendszertelenül: vagy lassabban, vagy hevesebben ver ez a létfontosságú szervünk – szívroham, elzárt artéria a szívben, magas vérnyomás, diabétesz, alvási apnoé, pajzsmirigy-probléma és koronavírus is okozhatja. A dohányzás, az alkohol, és a – mértéktelen – kávéfogyasztás, a szerhasználat, stressz, szorongás, illetve bizonyos gyógyszerek szedése szintén növelheti a kockázatot. A szívritmuszavar csendben is meghúzódhat a háttérben, mikor érezhető tünetet nem produkál, csak az orvosunk szúrhatja ki egy rutin vizsgálat során. Ekkor sem mellkasi fájdalom, sem légszomj, sem izzadás vagy sápadtság formájában sem jelentkeznek panaszok. Ám ha a fentiek közül bármelyiket tapasztaljuk, érdemes minél hamarabb felkeresnünk a doktort.

Perzsa

Forrás: thehealthsite.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezért igyunk organikus kávét

Ezért igyunk organikus kávét

Ijesztő okunk van rá.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!