Szereted a kesudiót? 15 jó indokot tudunk, hogy miért fogyaszd rendszeresen
2022. January 10.Ha kedveled a kesudiót, akkor bátran rágcsáld önmagában vagy sörkorcsolyának, mert nemcsak finom, egészséges is! Nem is hinnéd, mennyi előnye van!
A kesudió a kedvencek közé tartozik, ha rágcsálnivalóról van szó – formára is mutatós, de igazán az íze csábít el bennünket. Leginkább édességekbe használjuk, bár önmagában fogyasztva is finom.
Tele van antioxidánssal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, melyek szervezetünk megfelelő működése szempontjából igen lényegesek. A kesudió jelenleg Brazíliából érkezik, Indiába a portugálok hozták be a 16. században. A vese és bab alakú formás dió számos egészségügyi előnnyel bír. Lássuk a legfontosabbakat ezek közül!
1. Megelőzheti a rákot
A flavonolok egyik osztálya az ún. proanthocyanidin, mely képes harcolni a rákos sejtek ellen, meggátolva, hogy osztódjanak. A proanthocyanidin a magas réztartalommal együtt vértezi fel a kesudiót, hogy szembeszálljon a rákos sejtekkel, de a vastagbélrák kialakulásától is távol tarthat. Ez az egészséges kesudió egyik legfőbb előnye!
2. Védi a szívet
Sokakat visszatarthat fogyasztásától az a feltételezés, hogy a kesudió hizlal. A kesudió kalória szempontjából nem vészes – zsírtartalma alacsony más diókhoz képest, olajsava azonban nagyon egészséges a szívre nézve. Koleszterinmentes, az antioxidánsok jelenléte azonban segít megelőzni a szívproblémák kialakulását.
3. Csökkenti a vérnyomást
A kesudió magnézium-tartalmának köszönhetően csökkenti a vérnyomást.
4. Segít a hajnak
A réz olyan ásványi anyag, amely a haj színének fenntartásában segít. Tehát ha rézben gazdag kesudiót eszünk, még a hajkoronánk is teljesebb színű és szebb lehet!
Témába vág: A kesudióból készíthetünk sajtot is
5. Egészséges csontok
A kalciumhoz hasonlóan a magnézium is nagyon fontos a csontok egészségének fenntartásában, a kesudió pedig igen gazdag ebben az ásványi anyagban!
6. Egészséges idegek
A magnézium a csontok felszínén tárolódik, és megelőzi, hogy a kalcium bejusson az idegsejtekbe – ezzel az erek és az izmok is relaxált állapotban maradnak. Az elégtelen mennyiségű magnézium éppenséggel a vérerek összehúzódását okozhatja, mely magas vérnyomáshoz, migrénhez, fokozott fejfájáshoz vezet – hogy csak a főbb gondokat említsük.
7. Meggátolja az epekövek kialakulását
A kesudió napi fogyasztása 25 százalékkal csökkentheti az epekövek jelentkezését.
8. Segít a fogyásban
A kesudió hizlal? Tévedés. Jó koleszterint tartalmaz, tehát a közvélekedéssel szemben azoknak, akik fogyasztanak kesudiót hetente kétszer, kevesebb lesz a súlyuk, mint akik ennél kevesebbet esznek vagy egyáltalán nem élnek vele.
9. Antioxidáns
A szelén, a réz, a magnézium és még sok más ásványi anyag számos enzim működésében szerepet játszik.
10. Segíti az emésztést
A kesudió hatása a növekedés és fejlődés elősegítése is, valamint a nukleinsav szintézis és az emésztés könnyítése.
11. Vitaminban gazdag
A kesudió olyan vitaminokkal van tele mint a riboflavin, pantoténsav, tiamin, niacin stb. Ezek tartanak távol bennünket például a szideroblasztos vérszegénységtől vagy a pellagra nevű bőrbetegségtől.
12. Egészséges íny és fogak
Mivel a kesudióban levő magnézium igen jó a csontokra, ebből következik, hogy a fogak és az íny egészségéről is gondoskodik.
13. Kellemes alvás
Változókor, menopauza után a kesudió sokat segít abban, hogy az éjszakák zavartalanok legyenek.
14. Harcol a szabad gyökök ellen
A kesudió segít szervezetünknek jól felhasználni a vasat, és megszünteti a szabad gyököket, melyek különféle egészségügyi problémákat okoznak.
15. Makuladegeneráció
A kesudió hatása ugyancsak, hogy képes szűrni a nap UV-sugarait és, megvédeni bennünket a makuladegenerációtól.
Érdemes tehát fogyasztanunk ezt a mutatós és kellemes ízű diót! Bármikor ehetjük otthon, főétkezések közt ideális éhségcsillapító.
Így is próbáld ki:
Forrás: napidoktor.hu