Immunturbó februárban – készüljünk a tavaszra!
2022. February 8.Lassan, de biztosan hosszabbodnak a nappalok, mi pedig mit sem várunk jobban, mint az első tavaszi napsugarakat. Valljuk be, ilyentájt, február közepe felé a legnehezebb „kitartani”, ugyanis szervezetünk vitaminraktárai erre az időszakra – még gondos odafigyelés ellenére is – valószínűleg megcsappantak.
Nem segít a helyzeten, hogy még sehol sincsenek az első friss, tavaszi zöldségek, gyümölcsök, a hideg idő miatt pedig vágyunk a laktató ételekre. Semmi gond sincs ezekkel, de azért jó tudni, hogy bármennyire is finomnak érezzük egy szeles, fagyos napon, megemésztésük jelentősen igénybe veszi a gyomrunkat – és a teljes szervezetünket. Azzal is legyünk tisztában, hogy az éretlenül leszedett és hosszan utaztatott déligyümölcsök tápértéke korántsem akkora, mint gondolnának. Épp ezért most 5 olyan élelmiszer következik, amely nem citrusféle, déligyümölcs és nem is túl költséges a beszerzése, ellenben szinte megújul a testünk, ha rendszeresen fogyasztjuk.
Témába vág: Diéta a szivárvány színeiben? Mutatjuk, hogy csináld
Savanyú káposzta
Valóságos életelixír! Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, rostokat, fehérjét, nátriumot, vasat, mangánt, folsavat, rezet, káliumot, valamint C-, B- és K-vitamint. Probiotikus étel, könnyen emészthető, így gyomrunk jobban fel tudja szívni a káposztában rejlő vitaminokat és ásványi anyagokat, illetve segít fenntartani a gyomrunkban található baktériumok közötti egyensúlyt. Külön kiemelendő, hogy magas a C-vitamin tartalma, rostjai révén gyorsan eltelít és hosszan fenntartja a jóllakottság érzetét, így akár böjthöz, tavaszkezdő fogyókúrához is alkalmazhatjuk.
Fokhagyma
Nincs új a nap alatt! Igen, a fokhagyma egyetlen hasonló felsorolásból sem maradhat ki! Természetes antibiotikumként tartják számon, erősíti az immunrendszert, gazdag A-, B-, C- és E-vitaminban, foszforban, nitrogénben, káliumban, kalciumban, magnéziumban. Bár jellegzetes csípős ízét és illatát leginkább hőkezeléssel vehetjük el, érdemes azért nyersen is megbarátkozni vele, ugyanis főzéssel csökken/elveszik a C-vitamin-tartalma.
Méz
Antibakteriális, gyulladáscsökkentő hatóanyagai jó szolgálatot tesznek felső légúti megbetegedések esetén, akár fokhagymával kombinálva. Vitamindús, és olyan ásványi anyagok sem hiányoznak belőle, mint a kalcium, magnézium, kálium, nátrium. Jegyezzük azonban meg: bármennyire is jótékony hatású, kalóriában, szénhidrátban gazdag. A kevesebb több: csak a legjobb minőségű mézet vásároljuk meg, és rendszeresen, de kis mennyiségben fogyasszuk.
Joghurt
Kiváló forrása a kalciumnak, fehérjéknek és probiotikumoknak, rendszeres fogyasztása hozzájárul az immunrendszer megerősítéséhez, súlyunk szinten tartásához, valamint „jó baktériumai” segítenek a gyulladásos folyamatok csökkentésében. Csodálatos kalciumforrás! Csontjaink és fogaink egészsége érdekében napi egy pohárral érdemes beiktatni. Válasszunk natúr joghurtot, kerüljük az ízesített, cukrozott fajtákat! Ha szeretnénk, inkább magunk édesítsük vagy keverjük össze gyümölcsökkel.
Torma
Nem csupán a húsvéti asztalon van ott a helye! A frissen reszelt torma erős antibakteriális és vírusölő hatással bír. Épp ezért légúti betegségek esetén is jó szolgálatot tesz, csillapítja a kínzó köhögést, illetve az emésztésünket is segít egyensúlyba hozni. Káliumban, foszforban, magnéziumban, vasban, cinkben, valamint A-, E-, B- és C-vitaminban gazdag.
És még egy csodaszer:
Ginzeng, a csodanövény – erősíti az immunrendszert és fokozza a vágyat