Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Házi paradicsomszószt főzöl? Mutatjuk, mire figyelj!

2021. szeptember 13.

Ha olaszos ételre vágyunk, mondjuk pizzára vagy valamilyen tésztára, rengeteg különböző szósz közül választhatunk a boltban. Mégis akkor járunk a legjobban, ha mi készítjük el házilag, hiszen így igazán a saját ízlésünkre hangolhatjuk. A klasszikus házi paradicsomszósszal pedig egyszerűen nem lehet mellélőni! Ahhoz, hogy tökéletes legyen, érdemes pár praktikát megfogadni, ezeket gyűjtöttük össze egy csokorba.

 

Friss paradicsomból főzzük

Lejjebb, a következő pontunkban majd pontosítunk még ezen egy kicsit, egyelőre csak annyit, hogy amennyiben friss paradicsomból készítjük, akkor az legyen valóban friss, és szezonális. Az íztelen téli paradicsomokkal felesleges próbálkoznunk.

 

Vagy éppen konzervből…

Vannak esetek, amikor tényleg érdemes konzervet választani. Ha nem tudunk friss, édes és zamatos paradicsomot vásárolni, mert például novembert írunk, akkor nyugodtan megvehetjük a kicsit jobb minőségű konzerv paradicsomot is.

 

Süssük meg a paradicsomot

Nem tökéletes a friss paradicsom minősége? Van még egy utolsó esélyünk a lehető legtöbbet kihozni belőle. Egyszerűen süssük meg olívaolajjal, 20-25 perc alatt a sütőnkben. Akkor lesz pont jó, ha éppen kezd megégni a héj.

 

Menet közben fűszerezzük

Sok kezdő szakács követi el azt a hibát, hogy csak tálalás előtt fűszerezi meg az ételt. Számos fűszer viszont akkor hozza ki a maximumot egy ételből, ha jól összefő vele. A paradicsomszósznál is ez a helyzet, a só mellett többféle olaszos zöldfűszert, például bazsalikomot, oregánót is tehetünk bele. Ha pedig kicsit csípősebbre szeretnénk venni a szószunkat, pici chilivel is megbolondíthatjuk.

 

Nyersen hagyjuk vagy éppen túlfőzzük a fokhagymát

Hihetnénk, hogy a paradicsomszósz legfontosabb összetevője a paradicsom, de legalább annyira fontos a fokhagyma is. Felejtsük el a fokhagymaport! Főzés közben figyeljünk rá, hiszen nem akarjuk elégetni, de azt sem szeretnénk, hogy nyers maradjon. A nyers fokhagyma íze karakteresebb, uralná az elkészült paradicsomszószt, ezt pedig nem szeretnénk. 

 

Pár extra tipp a végére

A paradicsomszósz az olasz konyha alapreceptje. Az olasz ételek egyik legszimpatikusabb jellemzője, hogy kevés, egyszerű, de jó minőségű hozzávaló harmonikus felhasználásával hoz létre mennyei fogásokat. Hogy miért hangsúlyozzuk mindezt? Óvakodjunk a titkos hozzávalókkal! Van aki zellert vagy narancsot tesz a paradicsomszószba. Persze nyugodtan ki lehet próbálni, de az autentikus receptekből nem véletlenül maradtak ki. Jobb lesz viszont a szardellától, ami viszont borsos magyarországi ára és kissé megosztó íze miatt lehet elhagyható komponens.

Még egy jó tanács: ne siessünk vele! Egy jó paradicsomszósz bizony nem fog 30 percen belül elkészülni. Ha mégis, jó eséllyel túl leves és íztelen lesz. A szósz főzése közben vétek nem használni hozzá a tésztánk főzővizét. Nagyszerűen besűríti és krémesebbé teszi a paradicsomszószt.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.