Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Tipikus hibák: így ronthatjuk el a különböző szószokat, mártásokat

2021. April 12.

Tudjuk, hogy sokan nem vesződnek otthon mártások, szószok készítésével, hanem megveszik a félkész vagy kész boltit. Mi azonban azt valljuk, hogy amennyiben teheted, bátran állj neki a kedvenceidnek, az eredmény finom, egészséges és valószínűleg olcsóbb is lesz. Mutatunk pár tipikus hibát, ha ezeket elkerülöd, a siker garantált.

 

Marinara – ne főzd túl!

A leggyakrabban elkövetett hiba, hogy túlfőzzük. Ennek alapja az a tévedés lehet, hogy a marinara egyet jelent a paradicsomszósszal. Pedig nem! Ez egy gyors, könnyű szósz paradicsomból, olívaolajból és fokhagymából. Más paradicsomos szószok sokáig főnek, különösen ha hús is van bennük, de a jó marinara titka, hogy minél kevésbé főzzük meg a paradicsomot. Ha 20 percnél tovább főzzük, már el is rontottuk, hiszen a cél az, hogy megőrizzük a friss paradicsom ízét és állagát.

 

Sajtszósz – válaszd a megfelelőt!

A házi sajtszósz egyik legismertebb verziója besamel mártásból indul, ebbe keverjük bele a reszelt sajtot. A besamel keményítőtartalma tapasztja össze a sajtot a szósszal. A kulcs ezúttal a megfelelő sajt használata. A friss sajtok jól olvadnak, de nincs túl sok ízük. Az érett sajtok pedig hiába aromásak, ha nem olvadnak jól, hanem inkább csak nyúlnak. Jó választás például az ementáli, amely ízben és állagban a kettő fajta között van.

 

Hollandi mártás – a kulcs az idő és a hőmérséklet

Egy igazi klasszikus, készítése során olvasztott vajat keverünk tojássárgájába. Ha jól csináljuk, az eredmény krémes és sima lesz. Gyakran elkövetett hiba a tojássárgája túlfőzése, túlhevítése, ilyenkor nincs mit tenni, a szósz menthetetlen lesz. Másik gyakori hiba, ha folyékony vajcsíkokat fedezünk fel a mártásban az egységesen krémes állag helyett. Ez általában a nem megfelelő hőmérséklet eredménye, de szerencsére helyrehozható: először keverjünk cseppenként egy evőkanál forró vizet a mártásba. Ha nem segít, vegyünk elő egy tiszta tálat, válasszunk szét bele egy tojássárgáját, és lassan, óvatosan, folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a szószunkat.

 

Gravy – kavargatásra fel!

A gravy az állagon tud elbukni. Akár darabos, akár túl sűrű vagy gumis, a probléma gyökere ugyanaz lesz. A gravy készítése valamilyen húsból kisült zsírba kevert liszttel indul, ebből lesz a roux. A roux nem más, mint zsír és keményítő azonos mennyiségben, és szószok sűrítésére használjuk. Amint megvan a roux, alaplevet keverünk bele, és addig főzzük, amíg a liszt íze nem lesz kivehető. A leggyakoribb hiba, hogy a lisztet nem elég alaposan keverjük bele, vagy túl gyorsan kerül hozzá az alaplé. Ez eredményezi a csomósodást. Csak gyors és alapos kavarással lehet ezt megelőzni.

 

BBQ szósz – nem mindegy, mire használod

A BBQ szósszal kapcsolatos legjellemzőbb hiba nem az elkészítése során keletkezik, hanem amikor felhasználásra kerül. Pontosabban nem úgy használjuk, ahogy kellene.

A BBQ szósz barna cukrot tartalmaz, a cukor azonban alacsonyabb hőmérsékleten kezd karamellizálódni, mint amilyen hőfokon sül a hús. Tehát ha nyers húst kenünk be vele, az jó eséllyel kívül meg fog égni, a belseje pedig nyers marad. A megoldás egyszerű: kezdjük el sütni a húst, és csak a sütési idő 3/4-énél kenjük be a szósszal. Így a hús átsül, a külsején pedig ott lesz a finom, ragacsos máz.

 

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!