Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Így csökkentsd 7 lépésben az otthoni műanyaghulladékot!

2020. August 14.

A műanyaghulladék veszélyeiről legtöbbször az óceánok és tengerek kapcsán esik szó. Azonban elég szétnézni a közvetlen környezetünkben ahhoz, hogy felismerjük, a műanyagokból, például PET-palackokból álló hulladék utcáinkon, parkjainkban, erdeinkben és természetes vizeinkben is ott van. Szintén problémát jelent, hogy a szelektíven gyűjtött műanyag hulladék alig 10%-át hasznosítják itthon újra. A többit nem tudják feldolgozni, ezért végül az a hulladéklerakóban vagy az égetőben végzi. Apró lépésekkel, egyszerű tettekkel azonban magunk is tehetünk az ellen, hogy a megtermelt hulladék mennyisége csökkenjen – ehhez a Dobd ki a szemetest című könyv és a Háztartásom Hulladék Nélkül blog szerzője, Tóth Andi ad hét tanácsot. 

 

Az egyszer használatos eszközök jelentik a legnagyobb gondot

„Minden ember részt vesz valamilyen formában a hulladéktermelésben, ami így vagy úgy, de mindenképpen hozzájárul a műanyaghulladék kezelésével kapcsolatos problémákhoz. A megoldás azonban igazán egyszerű, csak egy kis tudatosság kell hozzá” – hangsúlyozta Tóth Andi. A legnagyobb problémát elsősorban az olyan egyszer használatos eszközök okozzák, mint például a műanyag evőeszközök, poharak, PET-palackok, keverőpálcikák, szatyrok vagy éppen a csomagolásra használt műanyag zacskók és dobozok. Ezeket a gyorsan és olcsón legyártható eszközöket csupán pár percig használjuk, mielőtt kidobnánk. „A hétköznapok során apró, de tudatos lépésekkel kézzelfoghatóan csökkenthetjük az egyszer használatos műanyagok miatt keletkező hulladékmennyiséget” – mondta Tóth Andi.

 

Műanyaghulladék-csökkentés 7 lépésben

Bevásárláshoz mindig vigyünk magunkkal textil bevásárlótáskát, vagy kosarat is választhatunk a műanyag bevásárlószatyrok helyett.

A boltban használjunk textil bevásárlózsákokat a műanyag zacskók kiváltására, amikor például pékárut, zöldséget vagy gyümölcsöt vásárolunk.

A PET-palackos üdítők helyett használjunk saját, újratölthető kulacsot! Készítsünk frissítőket otthon! Ez lehet akár csapvízből készült szörp, szódavíz és gyümölcsök felhasználásával készített szénsavas üdítő.

A műanyag szívószálak fémből készült változatokkal könnyedén kiválthatóak. Ezek ugyanolyan higiénikusak, ráadásul mosogatógépben és kézzel is elmoshatók.

Műanyag fólia helyett otthon használjunk tányért vagy fedőt az ételek lefedésére! Az ételek hűtőben történő tárolására érdemes inkább kisebb méretű, jól záródó üvegtálakat vagy befőttes üvegeket használni, ezekben is sokáig friss marad az elkészült étel.

A gyári csomagolások tipikusan az egyszer használatos eszközök kategóriájába tartoznak. Lehetőség szerint kerüljük a műanyag csomagolásokat. Ennek érdekében érdemes tájékozódni azokról a vásárlási lehetőségekről, ahol megoldható, hogy saját csomagolásban vihessük el a kiadott ételt, italt, élelmiszereket.

+1. A mikroműanyagok és mikroszálak legalább olyan fontos elemei a műanyagszennyezésnek, mint bármilyen más kidobott műanyag eszköz, még akkor is, ha szabad szemmel többnyire nem láthatóak. Éppen ezért javasolt kerülni azon eszközök használatát, amelyekről mikroműanyagok válhatnak le. Ezek közé tartozik a műanyag szivacs, a csillámpor, a műszálas textilek, valamint egyes műanyagból készült takarító eszközök.

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

WHO: szakíts a műanyaggal

WHO: szakíts a műanyaggal

Nemrég igen kreatív kampányfilmjükkel mutatták meg, hogyan kell ajtót mutatni a műanyagnak.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!