Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Semmi sem lehetetlen: tudósok vanília ízesítőt állítottak elő műanyaghulladékból

2021. július 31.

A 20. század a műanyagok évszázada volt. Rengeteg dologra kezdte az emberiség használni, mivel előállításuk egyszerű, gyors és olcsó, felhasználási területeik pedig gyakorlatilag végtelenek. Ennek eredményeképp rettenetes mennyiségű műanyaghulladékot kezdtünk el termelni (évi 380 millió tonnányi), amelyekből komplett szigetek úsznak óceánjaink felszínén. És ez a folyamat egyre csak gyorsul, 2000 és 2010 között több műanyagot termelt az emberiség, mint az egész 20. században összesen. 

A műanyag nem bomlik le, csak nagyon hosszú idő alatt, így az utóbbi évtizedekben egy sor ötlet született a használt műanyagok újrahasznosítására. Edinburgh egyetemének kutatói pedig új módszer fedeztek fel a műanyaghulladék egy részének hasznosítására. Vanília ízesítőt állítanak elő belőle. Tényleg.

2018-ban globálisan 37 ezer tonna vanília ízesítő fogyott. Az általánosan használt ízesítő 85%-ban fosszilis üzemanyagokból került előállításra, tehát a vanília aroma önmagában sem a legkörnyezetkímélőbb dolog.

A tudósok módosított E. coli baktériumokat használtak arra, hogy a műanyagok egyik összetevőjének számító savat vanillinné alakítsák, a vanillin ugyanis a legelterjedtebb vanília ízesítő. A kutatásuk jelen állása szerint a baktériumok a sav 79%-át tudják vanillinné alakítani, de bíznak benne, hogy ezt az arányt idővel növelni tudják. Mivel a folyamat egyelőre kísérleti stádiumban van, még nem kaphatók a műanyaghulladékból, E. coli segítségével készült vanília aromával ízesített termékek, de ki tudja, mit hoz a jövő.

 

Forrás: so delicious

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Hogyan megy a műanyagmentes július?

Hogyan megy a műanyagmentes július?

Sikerült már megszoknunk, hogy tisztábban élünk?
Így csökkentsük a műanyag használatát

Így csökkentsük a műanyag használatát

Egy neves magazin címlapja nagy port kavart nemrég azzal, hogy rámutattak, mennyi műanyagot használunk el és dobunk ki minden nap.

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.