Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Így csökkentsük a műanyag használatát

Egy neves magazin címlapja nagy port kavart nemrég azzal, hogy rámutattak, mennyi műanyagot használunk el és dobunk ki minden nap.
2018. June 3.

Nagy mennyiségű műanyagot használunk naponta, viszont ez a környezet szempontjából nem túl előnyös. Ezen kidobott tárgyak jelentős része az óceánokban landol, ahol hatalmas környezeti károkat okozhatnak – elég csak a vizek élővilágára gondolnunk. Hogy megelőzzük a károkat, mi egyenként is sokat tehetünk.

Összeszedtünk három olyan helyzetet, amelyekben igen könnyű mérsékelni a műanyag használatát.

Fotó: 123RF

1.Buli rendezésekor

Sokkal egyszerűbb beszerezni néhány műanyag poharat és evőeszközt, viszont ezzel csak a másnapi mosogatást spóroljuk meg. Használjuk inkább a rendes étkészletünket (nem kell feltétlenül a legigényesebbet), és a fém evőeszközöket. Ha mégis inkább eldobhatót akarunk, akkor az papírból legyen – ez hamarabb lebomlik mint a műanyag – vagy bambuszból, amely ráadásul sokkal természetesebb is.

2.Munkahelyi étkezéskor

Persze, sokkal egyszerűbb beugrani a menzára és kikérni elvitelre a napi menüt, de az nem csupán drágább, egészségtelenebb, de környezetszennyezőbb megoldás is. Az ételek előkészítéséről és csomagolásáról már többször írtunk, így csak annyit szeretnénk tanácsolni, hogy rendszeresítsünk egy ételhordót (ami lehet műanyag), és ne legyünk restek azt elmosni. Mindig legyen a táskánkban kanál, kés, és villa is, melyeket szintén ne dobjunk ki, hanem alaposan öblítsünk el étkezés után.

A folyadékok terén is lehetünk tudatosabbak. Ne bontsunk rá mindig egy új palack vízre – hazánkban több régióban is jó minőségű a csapvíz. Szerezzünk be egy kulacsot és abba töltsük a vizet. Ma már rengeteg féle ilyen ivókulacs kapható, sőt, olyanok is vannak, amelyekben külön tartót alakítottak ki a gyümölcsöknek, ha ízesíteni akarjuk a vizet.

3.Beásárláskor

Rendszeresítsünk egy boltba járós szatyrot, amely mindig nálunk van. Ez is lehet műanyag, viszont tanácsoljuk a szövetszatyor beszerzését. Utóbbi rendkívül divatos lett az elmúlt években, rengeteg színben és mintával kapható, sőt, rendkívül kis helyet foglal. Ezt – ugyanúgy, mint az étkészletet – tartsuk mindig a táskánkban, így ha hirtelen eszünkbe jut, hogy be kell ugrani a boltba tejért, nem kell ott műanyag szatyrot vásárolnunk.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Kutatások szerint egyre csak nő a bennünk lévő műanyag

Kutatások szerint egyre csak nő a bennünk lévő műanyag

Műanyagrészecskékkel szennyezett vizet iszik a világ. Láthatatlan, mikroméretű műanyag rostok szennyezik a városi csapvíz 83 %-át világszerte, a szennyezés az Egyesült Államokban eléri a 92 %-ot, míg Európában 72 %.
Receptkönyvvel az előkészítésért, most meg is nyerheted a könyvet!

Receptkönyvvel az előkészítésért, most meg is nyerheted a könyvet!

Csigó Zita szakácskönyve azt mutatja meg, hogyan lehet tudatosan, finoman, fantáziadúsan főzni csomagolásra való ételeket, legyen szó komplett ebédről, snackről vagy egy laktató salátáról.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!