Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Honnan kapta nevét a Viktória-torta?

2021. May 8.

A Viktória-torta a britek egyik klasszikus desszertje. „Egyszerű, de nagyszerű”, a maga nemében tökéletes sütemény, amit nem lehet megunni. Két tésztalap közé bogyós gyümölcsből készült lekvárt és tejszínhabot tesznek, a tetejét megszórják porcukorral, és bogyós gyümölccsel díszítik. A tésztája pedig sütőporral lazított, vaníliás ízvilágú kevert tészta. De ki lehet a névadója? 

Viktória királynő 1876 és 1901 között uralkodott Nagy-Britanniában, ő volt a brit királyi család leghosszabb ideig uralkodó tagja egészen 2015-ig, amikor II. Erzsébet jelenlegi királynő el nem hódította tőle ezt a címet. Számtalan várost, épületet, teret neveztek el róla, és igen, egy tortafajtát is – amely állítólag a kedvence volt a közismerten édesszájú uralkodónak. 

Cukrászok egész hada állt állandó készültségben, hogy teljesítsék a királynő aktuális kívánságait. Hol egyszerűbb, hol bonyolultabb tortákat, süteményeket, kekszeket és cukorkákat készítettek neki. Egyik udvarhölgyének köszönhetően terjedt el az angol délutáni tea intézménye, ez az egyik első dolog, ami ma is eszünkbe jut az angolokról. Annának, Bedford hercegnőjének tűnt fel, hogy a késő délutáni kimerülést jól orvosolja egy kis tea édességekkel. Elkezdett hát teázni, és meghívta előkelő barátnőit is ezekre az alkalmakra. A királynőnek megtetszett a szokás, át is vette. A délutáni teázások közben lett egyik kedvence a fenti torta, amelyet aztán az ő tiszteletére kereszteltek el Viktória-tortának.

 

Forrás: mashed

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Duplaannyi tortát sütünk otthon a pandémia óta

Duplaannyi tortát sütünk otthon a pandémia óta

Hobbicukrászok országa lettünk
Hogyan készült régen a répatorta?

Hogyan készült régen a répatorta?

És melyek az Ízes Élet legnépszerűbb répatorta receptjei? Mutatjuk.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!