Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Vajon vegán az Oreo keksz?

Cikkünkből több izgalmas tény is kiderül a népszerű édességről
2022. January 27.

A sötétbarna, fehér krémmel töltött kekszek hatalmas rajongótábort gyűjtöttek maguknak az elmúlt évtizedekben. De vajon mindent tudsz a kedvenc nassolnivalódról? Hoztunk pár érdekességet. 

 

Már 100 éve is ropogtatták

Először 1912-ben került gyártásba két másik, azóta rég elfeledett kekszfélével együtt. Vajon mi lehet sikerének titka? Ennyire finom? Vagy már a kezdetektől jó volt a marketingje?

 

Nincs szabály a helyes írásmódjára

Legalábbis szülőhazájában, az Egyesült Államokban. Nem létezik hivatalos írásmód arra vonatkozóan, hogy mi a többes száma, a legtöbben úgy írják: „Oreo” vagy „Oreo keksz”, több darab esetén pedig inkább a „keksz” szó kerül többes számba.  

 

Kapcsolódik: Hogy micsoda? Oreo keksz ízű vörösbor?

 

Vitázó testvérek kellettek a sikerhez? 

Volt egyszer egy kekszgyártó vállalat, amely két testvér, Jacob és Joseph Loose tulajdonában állt. A két testvér máshogy képzelte el közös cégük jövőjét. Jacob volt az igazgató, de 1897-ben betegsége miatt le kellett mondania a pozíciójáról. Joseph a kínálkozó lehetőséget megragadva szövetséget kötött két korábbi riválisával, és a három vállalat egyesüléséből létrejött a Nabisco. Jacob felépülése után egy másik rivális céget alapított, de az sosem vált annyira sikeressé, mint a Nabisco.

 

Az Oreo név eredete sem világos

Sosem kaptak a rajongók hivatalos, a cégtől származó magyarázatot arra, hogy miért pont ez lett a keksz neve, elméletek persze születtek róla. Az egyik szerint a név magát a kekszet jelképezi, a két „o” az ostyát, a „re” pedig a krémet szimbolizálja. Az eredeti csomagolás arany színű volt, ezért sokan viszont úgy gondolják, hogy a név a francia arany – vagyis „or” – szóból ered.

 

Dalt is írtak róla

1992-ben Weird Al Yankovic kiadta az „Off the Deep End” nevű albumát, amelyen egy, az Oreo keksznek dedikált szám is szerepelt, a „The White Stuff”. Ez egyébként a New Kids on the Block „The Right Stuff” számának volt a paródiája.

 

Az első extra íz a citromos volt

Manapság már számos különleges ízű Oreo keksz létezik, ám az első citromos variáns csak rövid ideig volt kapható. Nem azért, mert limitált szériának tervezték, hanem egész egyszerűen nem aratott túl nagy sikert.

 

Az Oreo keksz nemcsak vegán, hanem kóser is

Mindössze cukorból, lisztből, olajból, kakaóból, magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból, élesztőből, keményítőből, szójalecitinből, vanillinből és csokiból áll, ezért tulajdonképpen vegánnak tekinthető. A gyártó azért természetesen figyelmeztet, hogy keresztszennyeződés előfordulhat – azaz egy 100%-ban vegán módon táplálkozó nem biztos, hogy mer enni belőle. 1997-től megfelel a kóser elveknek, ugyanis azóta nem használnak sertészsírt az előállításához. 

 

Próbáld ki!

Sütés nélküli Oreo kekszes pite

 

Forrás: insider.com

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!