Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Fogyni szeretnél? Az alábbi teák lesznek a segítségedre!

2021. April 11.

A tea fogyasztásnak rengeteg előnyös egészségügyi vonzata van. Sejtvédő hatása például csökkenti a szívinfarktus kialakulásának kockázatát. Ezen felül több tanulmány is készült, melyek bizonyították, hogy bizonyos fajták rendszeres beiktatása étrendünkbe segíthet a fogyókúrázóknak, ráadásul a legkritikusabb területen; a hastájékon. 

Zöld tea 

Az egyik legismertebb, ezzel együtt leggyakrabban fogyasztott típus. Egy 2008-as tanulmány során 60 emberen végeztek kísérletet, melyben a résztvevők 12 héten keresztül ittak zöldteát, illetve a kontrollcsoport placebo készítményt. A teszt során a zöld teát fogyasztók 3,3 kg-mal többet adtak le, mint placebót fogyasztó társaik. Mindezt köszönhetően a tealevelekben megtalálható különleges vegyületnek, a katechinnek, mely egy természetes antibakteriális anyag, amely képes elpusztítani a részecskékhez tapadó baktériumokat, ezzel elősegítve az emésztést. 

Fotó: 123 RF

Fekete tea 

A fekete tea zöld és fehér társaihoz képest többször megy át oxidációs folyamatokon – ennek köszönheti kiemelkedő méregtelenítő hatását, valamint karakteres, fekete színét is. Többféle változata létezik, ezek közül a legismertebbek az Earl Grey és az English breakfast. Egy 111 emberből álló tanulmány szerint napi 3 csésze fekete tea fogyasztása 3 hónapon át, összehasonlítva bármilyen más, koffein tartalmú készítménnyel, jelentősen megnöveli a fogyást, köszönhetően a benne található flavon nevű vegyületnek. Egy másik, 4280 felnőtt bevonásával készült tanulmány szerint a magas flavon bevitel mérhetően csökkenti a BMI-t vagyis a testtömeg-indexet. 

Fehér tea 

A fehér tea azért kiemelkedően jó, mert ezt aratják le a legfrissebb állapotában, valamint ezt vetik alá a legkevesebb eljárásnak. Sokan édeskés íze miatt kedvelik, és valóban: első kóstolásra általában meg sem mondják, hogy valójában egy teafajtáról van szó. Tanulmányok szerint semlegesíti a daganatos elváltozásokért felelős sejteket. Nagyjából olyan arányban tartalmaz katechint, mint a zöld tea, amely magas dózisban alkalmazva sikerrel bontja a zsírsejteket, ezzel egyidejűleg pedig megakadályozza az újak termelődését. 

Herba teák 

A herba teák tulajdonképpen gyógynövények és gyümölcsök fúziói. A leglényegesebb különbség fent említett társaihoz képest, hogy természetes állapotukban nem tartalmaznak koffeint, illetve nem a camellia sinensis nevű teacserje leveleiből készülnek. A legnépszerűbb változatai a gyömbértea, a csipkebogyótea és a hibiszkusztea. Ezek szintén zsírégető hatással bírnak. 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!