Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Tudtad, hogy a bólé ismét hódít? – Italok a szilveszteri partyra

2021. december 29.

Jön a szilveszter és már gondolkodunk is rajta, hogy milyen italokkal készülhetünk, ha vendégeink lesznek, vagy épp vendégségbe megyünk. Vannak italok, amiket előre el kell készíteni, ezeket nem feltétlen a vendégek viszik. Ellenben vihetnek népszerűbb koktélokhoz alapanyagokat, így azokat a helyszínen be tudják keverni.

Régen nagyon népszerűek voltak a bólék, és manapság ismét fellendült ezek piaca, egyre többen készítenek. A bólé általában pezsgő és bor keveréke különböző gyümölcsökkel megbolondítva. A gyümölcs lehet nyers, befőtt vagy akár aszalt is. Használhatunk hozzá például röviditalokat, rumot vagy konyakot. Az alap az alkohol kívül lehet még tea vagy gyümölcslé. És manapság már a zöldséges és fűszeres verziók sem ritkák. A bólé akkor igazán buli, ha egy nagy tálban összekeverjük a hozzávalókat és olyan helyre tesszük, ahol a vendégek könnyen hozzáférnek. Természetesen merőkanállal és poharakkal.

 

Ez is érdekelhet: Így lesz ragyogóan tiszta a pohár koccintáshoz

Bólé alaprecept: 1 üveg vörösbor, 1 üveg pezsgő, 1 üveg kimagozott meggybefőtt, 1 citrom leve és reszelt héja, valamint cukor ízlés szerint. Ez az alaprecept variálható más gyümölcsökkel, például trópusiakkal, illetve dúsítható rummal is.

Másik ismét nagy népszerűségnek örvendő ital a puncs. Könnyű összekeverni a bóléval. Sokan a meleg italokat társítják a punccsal, a hideget a bóléval. A puncs szó egyébként perzsa eredetű és 5-öt jelent, ami az 5 alapelemre utal: 1. alkohol, 2. gyengébb folyadék mint például a víz, 3. édes íz mint például a cukor, 4. savanyú íz, ezek általában a citrusfélék és 5. fűszerek. Hasonlóan a bóléhoz egy nagy tálban érdemes bekeverni, és könnyen elérhető helyre tenni, garantáltan sor lesz előtte.

Puncs alaprecept: 1 liter víz, 1 dl rum, 1 narancs és 1 citrom héja, vanília, fahéj, szegfűszeg és cukor. Ezeket össze kell forralni addig, amíg a cukor fel nem olvad. Amikor a tűzről levettük, bele lehet lógatni egy filter fekete teát is, és amikor már kicsit hűlt, hozzá kell adni a narancs és citrom kifacsart levét is. A puncs szintén ízesíthető különböző gyümölcsökkel, adható az alaphoz bogyós gyümölcs és alma is.

Készülhetünk a fentieken kívül néhány koktéllal. Sokan szeretik mostanság az Aperol Spritzet, Gin Tonic-ot vagy a Margaritát. Aperolnál a 3,2,1 szabályra érdemes odafigyelni, 3 rész Prosecco, 2 rész Aperol és 1 rész szódavíz az arány. Borospohárban jégkockával és narancsszeletekkel kínáljuk.

Gin Tonic-nál az egyik legegyszerűbb ízesítés az uborkás. Általában 5 cl ginhez adunk 2 dl tonic-ot. Uborkaszeletekkel és egy kis lime-lével ízesítjük, jéggel, öblös pohárban kínáljuk. Készíthetünk hasonló alappal bodzás verziót is, ilyenkor kevés bodzaszörpöt keverünk az alapba.

A Margarita koktél alapja a tequila, amelyből egy adaghoz 3,5 cl szükséges, mellé 2 cl narancslikőr (Cointreau), majd 1,5 cl friss citromlé. A Margarita koktélt Y-pohárban jéggel kínáljuk.

Bármit is választunk, a jó hangulat garantált lesz!

 

Együnk is a buliban! 

Top 10 szilveszteri partifalat

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.