Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Egy felmérés szerint egyre többünknek fontos a zöld karácsonyozás

2019. December 22.

A Jófogás online felmérése szerint tavalyhoz képest nőtt azoknak a száma, akik környezetvédelmi megfontolásból inkább nem csomagolják be a karácsonyi ajándékokat. Viszont minden tizedik ember még mindig a kommunális szemetesbe dobja a papír és műanyag csomagolást. A többiek ezeket a szemeteket vagy szelektív hulladékgyűjtőbe helyezik, vagy – ami még jobb megoldás lehet – újrahasznosítják. Az ünnepi csomagolási szokásokkal kapcsolatos felmérést csaknem 10 000 Jófogás-felhasználó töltötte ki.

A Jófogás által korábban elvégzett általános karácsonyi felmérésből kiderült, hogy a piacvezető apróhirdetési oldal felhasználói mit gondolnak a valóban zöld ünnepekről: a válaszadók nagy része karácsonykor is nagyon fontosnak tartja a környezetvédelmet, és odafigyel, hogy ilyenkor se terhelje jobban a környezetet. Emellett pedig mindenképpen biztató, hogy egyre többen vannak, akik idén először erre is szeretnének jobban odafigyelni, és közösen csökkenteni a decemberben keletkező csomagolási hulladék mennyiségét.

A Jófogás ezért ebben a témában részletesebben is „kifaggatta” a felhasználóit. A december elején elvégzett felmérésben csaknem 10 000 válaszadó vett részt, a tavalyi eredményekhez képest pedig egy fontos pozitív változásra is fény derült: 2018-hoz képest 13%-kal nőtt azoknak az aránya, akik fenntarthatósági és hulladékcsökkentési megfontolásból idén már nem tervezik egyszer használatos papírba vagy műanyagba becsomagolni a karácsonyra szánt ajándékokat.

Az is mindenképpen örömteli, hogy a csomagolóanyagok a felmérés szerint elsősorban a szelektív hulladékgyűjtőkben landolnak (55%), vagy azokat a legközelebbi ünnepi alkalommal újra felhasználják (35%). Viszont még így is minden 10. ember úgy dönt, hogy nem foglalkozik a problémával, így a kommunális hulladék közé kerülhet olyan anyag is, amit egyébként könnyedén újra lehetne hasznosítani, ezzel is csökkentve a környezetterhelést.

A karácsonyi időszakban rengeteg többlethulladékkal kell számolni, ezért a Jófogás azt is megkérdezte a felhasználóitól, hogy a fenntartható, zöld szemlélet terjedése ellenére miért tartják fontosnak az ajándékok becsomagolását. A válaszadók 36%-a elsősorban az esztétikai okokat jelölte meg, szerintük ugyanis az ajándék szebben fest becsomagolva. A megkérdezettek egyharmada ezzel szemben úgy gondolja, hogy a csomagolás mutatja meg igazán, hogy törődött az ajándékkal, míg 22%-uk szerint egyenesen udvariatlanság csomagolás nélkül másnak ajándékot adni. A válaszadók 6%-a pedig nemes egyszerűséggel szeret csomagolni.

Jó hír, hogy nem csupán a „csomagolásrajongók” tudnak számos alternatíva közül választani, hogy kiváltsák a hagyományos értelemben vett csomagolóanyagokat:

  • érdemes odafigyelni a 100%-ban újrahasznosított csomagolópapír beszerzésére,

  • a környezetbarát, barna papírra akár személyes üzenetet is írhatunk vagy egyedi mintát rajzolhatunk,

  • a kisebb méretű ajándékokat a nagyobbakba is „becsomagolhatjuk”,

  • a papírtáska egy következő ünnepi alkalom során újra felhasználható,

  • és érdemes a már nem használt cipős dobozt, újságpapírt vagy képregényt is felhasználni, a ragasztó- és műanyagszalagot pedig mellőzni.

Ha fontos számunkra bolygónk jövője, tudassuk szeretteinkkel is, hogy nem csak az ajándék becsomagolásával tudják a törődésüket kifejezni, és egyáltalán nem udvariatlan dolog, ha a karácsonyi ünnepek során is odafigyelünk arra, hogy csökkentsük az ország- és világszerte keletkező hulladék mennyiségét.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!