Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

„Csináld magad” ajándéktippek a karácsony előtti finisre

2019. December 21.

Az év legcsodásabb időszakában hajlamosak vagyunk eszeveszetten rohangálni különböző bevásárlóközpontokban és hipermarketekben, pedig az igazán egyedi ajándékokat saját kezűleg is el tudjuk készíteni, ráadásul sokan örülnek a személyre szabott meglepetéseknek. Ennek ellenére mégsem találhatunk belőlük túl sokat a karácsonyfák alatt: a Jófogás november végi online felméréséből kiderült, hogy a 11 000 megkérdezett internetező csupán 3%-a készül „csináld magad” karácsonyi ajándékokkal.

Ha idén inkább kihagynád a boltok kígyózó sorait az ünnepi vásárlási roham finisében, és helyette kedvet kaptál egy kis kreatív alkotáshoz, íme 3 „csináld magad” ötlet a Jófogástól, ezeket akár percek alatt el tudod készíteni szeretteidnek. A kézműves ajándékokkal újra felhasználhatsz bizonyos háztáji hozzávalókat és kellékeket, így még a környezetet is óvhatod.

Mesés hógömb – hogy biztosan fehér legyen a karácsony

Alaposan tisztítsunk meg egy közepes méretű befőttesüveget, majd egy kevés epoxigyantával rögzítsük a fedő belső részére a hógömb díszét, ami lehet saját készítésű pici karácsonyfa, rénszarvas vagy akár hóember is. Töltsük meg desztillált vízzel a befőttesüveget, majd adjunk hozzá egy apró csepp glicerint, amely a csillámpor – vagyis a hópelyhek – gyönyörű áramlásáért, táncolásáért felel. Ezt követően szórjuk bele a folyadékba a havazás hatását keltő fehér glittereket, helyezzük bele a figurát, és csavarjuk rá az üvegre szorosan a tetejét. Nem marad más hátra: rázzuk fel, és élvezzük a havazást!

Kézműves potpourri – az emlékezetes ünnepi illatokért

Potpourrit alkotni szinte gyerekjáték, ráadásul a belőle áradó illatszimfónia az egyik legnagyobb hangulatfelelőse lehet a családdal és a barátokkal töltött ünnepi eseményeknek. Szükségünk lesz egy üvegből készült fűszertartóra, amelybe 2 db szárított fahéjrudat, 10-15 szem aszalt áfonyát, néhány narancs- és citromhéjat és 2 kisebb fenyőszálat helyezünk, de ízlés szerint akár csillagánizst is szórhatunk közéjük. Az illatcsomagunkat még ünnepibbé tehetjük, ha a fűszertartó dobozra egy színes masnit kötünk zsinórból, esetleg fagömbbel, örökzölddel vagy téli virággal is díszíthetjük.

Memóriajáték családi fényképekből – ki emlékszik a rokonaira?

Egy vidám társasjátékkal nem lehet mellé lőni, főleg, ha a memóriakártyákat a legviccesebb családi fotóinkkal dobjuk fel. Nem kell hozzá túl sok eszköz, csupán 2 db A4-es kartonpapír, a hátoldalak színesítéséhez 2 db egyszínű vagy hasonló mintájú papír, kb. 6×6 cm méretűre vágott fotók, olló, egy kevés ragasztó, valamint a tároláshoz papírdoboz. Érdemes minél több fotót összegyűjtenünk, hogy még nagyobb fejtörést okozzon a játék.

Ráadás csomagolási trükkök egy valóban zöld karácsonyért

Figyeljünk arra, hogy kiváltsuk a hagyományos értelemben vett, egyszer használatos papír és műanyag csomagolóanyagokat! Számtalan szuper alternatíva közül választhatunk karácsonykor is: beszerezhetünk gyönyörű, 100%-ban újrahasznosított csomagolópapírokat, de egy többször is használható papírtáska szintén jó választás lehet. Az is kiváló trükk, ha a kisebb méretű ajándékokat a nagyobbakba „csomagoljuk”. Érdemes továbbá például már nem használt cipős dobozt, újságpapírt vagy képregényt is felhasználni, a ragasztó- és műanyagszalagot pedig mellőzni.

Jófogás arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy nem csupán anyagi megfontolásból érdemes használt árut adni és venni, hiszen ha így ajándékozunk, azzal a környezetünk védelméért is sokat tehetünk. A másodkézből beszerzett vagy újra felhasznált termékeket ugyanis nem kell még egyszer legyártani vagy leselejtezni.

A Jófogás felhasználói csak 2018-ban 200 000 tonna szén-dioxid kibocsátásától óvták meg a Földet. Ez a mennyiség 1 400 000 000 darab műanyag zacskó, vagy például 2 700 000 tricikli előállításához is elég lehet. Más aspektusból nézve 15 385 évig fedezi egy átlagos háztartás energiafelhasználását, sőt, olyan hatással van a környezetünkre, mintha 39 ezer autót vonnánk ki a forgalomból egy teljes évre, vagy ha minden évben 45 napra leállna Budapest teljes közlekedése.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!