Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Még keresed a tökéletes ajándékot? 3 szuper gasztrokönyvet ajánlunk karácsonyra

2019. December 16.

Könyvet ajándékozni mindig menő, az idei szakácskönyv-felhozatal pedig annyira gazdag, hogy akár egy teljes délutánt is eltölthettek a könyvesboltban nézelődve. Választhattok klasszikus receptgyűjteményeket kezdő és haladó konyhatündéreknek, de ha olyan ismerőst lepnétek meg, aki inkább csak olvasgatni szeret a gasztronómiáról, akkor sincs baj: számos remek könyv született a témában. A Libri Kiadói Csoport újdonságaiból szemezgettünk.

Kövi Pál: Erdélyi lakoma újratöltve

Helikon Kiadó

Gasztrotörténeti mű és receptgyűjtemény egyben, azaz irodalmi szakácskönyv kortárs esszékkel és autentikus receptekkel. Kövi Pál, a híres New York-i vendéglős az 1970-es években visszatért Erdélybe, hogy csokorba szedje a régi magyar, székely, román, szász, zsidó stb. recepteket. A gyűjteményt kulináris esszékkel tette teljessé, szerzőknek a kor erdélyi íróit kérte fel. Az „újratöltött” műben a hagyományos receptek maradtak, ám az esszéket ezúttal kortárs szerzők jegyzik, többek közt Ugron Zsolna, Váncsa István, Cserna-Szabó András és Esterházy Péter.

Miért szeretjük?

Mert magával ragad: akár a recepteket, akár az esszéket olvasgatjuk, gondolatban már Erdélyben kalandozunk. Ha pedig ki is próbálunk egy-két autentikus fogást, hamar rájövünk, hogy az erdélyi konyha mestere a „semmiből is finomat” elvnek. Hagymatokányt főztünk a könyvből: vöröshagyma, olaj, tejföl, fűszerpaprika, só, bors és ecet – semmi felesleges hozzávaló, igen, épp ennyi kell a boldogsághoz!

Salamon Magda: Egy csipet józan íz – 345 recept

Jelenkor Kiadó

Salamon Magda szakácskönyvét nyugodtan nevezhetjük gasztronómiai alapműnek. A szerző is úgy aposztrofálja könyvét, mint bevezetőt az ízek és alapanyagok kultúrájába, kísérletezésre, kutatásra ösztönöz. Mindehhez számos receptet vonultat fel: levesektől és levesbetétektől kezdve az indokolatlanul elhanyagolt mártásokon át egészen a változatos főételekig. Lesz szó még kenyérfélékről, sós rágcsákról, halakról és általános konyhai jó tanácsokról – mondtuk, alapmű!

Miért szeretjük?

Leginkább azért, mert a könyvben bemutatott ízek nem csupán józanok, hanem igen változatosak is. Éppúgy talál benne kedvenceket a rutinos főző, mint az, aki csak most ismerkedik a konyhai alkotás örömeivel. És ami a legfontosabb: a könyv olyan gondolkodásmódot közvetít, amelyet ha elsajátítunk, az alaprecepteket kedvünkre variálhatjuk kamránk aktuális készletével, vagy azokkal az élelmiszerekkel, amelyek épp „szüretelhetők” a konyhakertünkből. Köménymagos-túrós tönkölystanglit sütöttünk a könyvből.

Dr. Stuart Farrimond: A főzés tudománya

Libri Kiadó

A steak körbepirításával valóban „bezárjuk” a húsnedveket? Mi csillapítja a csili csípősségét? És vajon az alkohol tényleg elpárolog főzés közben? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ a szerző, az orvosból lett élelmiszer-kutató. Dr. Farrimond nem kevesebbre vállalkozott, mint lerántani a leplet a konyhai mítoszokról: kutatási eredményekkel alátámasztva ad választ 160 alapvető konyhai kérdésre. A könyv látványos illusztrációkkal „fűszerezve” segít megérteni a konyhai folyamatokat, és azt üzeni, hogy merjünk még kreatívabbak lenni a konyhában.

Miért szeretjük?

Mert egyszerre hasznos, izgalmas és gyönyörűen illusztrált. Akár hosszú napokra is elmerülhetünk az olvasmányos magyarázatokban, de valószínűleg előbb-utóbb úgyis a konyhában találjuk magunkat. Enni öröm, főzni élvezet, kísérletezésre fel!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Ne dobd ki a konyhai maradékot, inkább készíts belőle finom és kreatív ételeket!

Erről szól bloggerünk, Csigó Zita új szakácskönyve, a Morzsaparty.
Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Nincs kerted? Semmi baj! Ez a könyv megmutatja, hogy lakásban is bátran termeszthetsz finom és egészséges ehető növényeket.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!