Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Könyvajánló: Zia Allaway: Konyhakert a lakásban

Nincs kerted? Semmi baj! Ez a könyv megmutatja, hogy lakásban is bátran termeszthetsz finom és egészséges ehető növényeket.
2019. October 19.

Zia Allaway vaskos, képekkel gazdagon illusztrált könyvében azt szeretjük a legjobban, hogy már az első belelapozást követően fellelkesít. Úgy vezet be a házi kertészkedés rejtelmeibe, hogy közben tudjuk; ahhoz, hogy friss, ehető és garantáltan vegyszermentes finomságokat termesszünk, nem lesz szükség semmiféle jelentős életmódbeli változtatásra vagy nagyobb beruházásra. Jól hangzik, ugye?

A könyv 6 fejezetre tagolt, az első fejezet rögtön választ ad a legégetőbb kérdésre: oké, de mégis hogy álljunk neki? Egyszerű, a saját lakásunkra (is) könnyen értelmezhető információkkal lát el a termesztés helyszínének (terek, fényigény) kiválasztására vonatkozóan, és eligazít a különböző tartóedények, kaspók rengetegében.

Ha pedig kész a terv, bele is csaphatunk a saját konyhakert megvalósításába. Külön fejezetet kaptak a fűszernövények és ehető virágok, a csírák, levél- és gyökérzöldségek, a „gyümölcsöt hozó” zöldségek és a gyümölcsök. A könyvet szakértői tippek zárják, ennek alapos áttanulmányozása szintén hasznos már a tervezés fázisában: virágföld, tápoldatok, vetés, metszés és gyakori betegségek – jó tisztában lenni az alapokkal, hiszen akár a rosszul kiválasztott termőföld is elronthatja a végeredményt. És még egy szuper dolog: az utolsó fejezetben találunk egy termesztési naptárt, így aki kedvet kapott azonnal kertészkedni, gyorsan meg is nézheti, hogy ősszel milyen növényeket érdemes vetni és ültetni.

Kifejezetten olvasmányos a könyv, nem kell attól tartani, hogy előképzettség híján elveszünk majd az információ-áradatban. Plusz a fotók is segítenek: képek a növényekről, termésekről, ezeken túl pedig számos fáziskép és kedvcsináló hangulatfotó gazdagítja az oldalakat. Mert a könyv nem csupán arról szól, hogy miként érdemes hozzálátni a „hétköznapi” ( például paradicsom, retek, saláta, paprika) vagy éppen az „egzotikus, különlegesebb” (ehető orchideáktól kezdve a mikrozöldeken át egészen az ananászguaváig) növények termesztéséhez, hanem az ültetésekhez kapcsolódva különböző barkácsötleteket is ad. Bemutatja például, hogy hogyan építhetünk az étkezőasztal közepébe süllyesztett kaspókat levélsalátáknak, vagy miként dobhatunk össze egy jópofa ládát az uborkáinknak. Sőt olyan homlokra csapós ötleteket is felsorakoztat, amelyekre tényleg csak azt tudjuk mondani: miért nem jutott már korábban eszünkbe? Kedvenceink a tésztaszűrőben termesztett koktélparadicsom és a muffinkapszlikban nevelhető mikrozöldek, imádjuk! Ezek a kompozíciók egyszerre praktikusak és szépek, a lakásunk ékei lehetnek. Dekoráljunk bátran növényekkel!

A könyv sok-sok további tanáccsal, útmutatóval, érdekességgel biztat a kertészkedésre: mielőtt belefogunk a termesztésbe, megnézhetjük, hogy az adott művelet milyen nehézségi fokkal bír (kezdjünk könnyű szintűekkel a biztos sikerért!), az oldal szélén futó gyors termesztési útmutató pedig összefoglalja a növény alapvető igényeit és a teendőink listáját. És végül ne feledkezzünk meg arról sem, amiért ebbe az egészbe tulajdonképpen belevágtunk, az ételekről. (Bár hozzá kell tenni, hogy kertészkedni már önmagában is megéri: remekül levezeti a stresszt.) Számos tipp, receptötlet szerepel a könyvben, hogy a frissen betakarított növénykéinket rögtön ki is próbálhassuk a konyhában.

Zia Allaway: Konyhakert a lakásban – Zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények termesztése otthon

Libri Könyvkiadó, 2019

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Több fűszert, kevesebb sót!

Több fűszert, kevesebb sót!

Próbáld ki, hogy milyen az élet kevesebb sóval, és több fűszerrel, meglátod, megéri!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!