Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Több fűszert, kevesebb sót!

Próbáld ki, hogy milyen az élet kevesebb sóval, és több fűszerrel, meglátod, megéri!
2018. August 29.

A nyár végső pillantásaival még egy utolsó augusztusi, nagyon egészségtudatos napra hívom fel a figyelmet: a több fűszer, kevesebb só napra. Emlékeztek a mesére a királyról, a legkisebb lányáról, és a sóról? A király azt kérte, hogy mindegyik lánya mondja meg neki, hogy mennyire szereti, és a legkisebb azt mondta, pont  annyira szereti, mint amennyire az emberek a sót. Persze a király megharagudott, és elküldte, de a mese vége az, hogy rájött ő maga is, milyen fontos a só, mert anélkül minden rosszabb.

És valóban így van, a só nagyon fontos: minden étel – még az édességek – ízét is kiemeli. DE! A sok só árthat is, emeli a vérnyomást és vízelvonó hatású, tehát érdemes figyelni a sóbevitelre. Épp csak annyit használjunk belőle, ami nem túlzó, és az étel javára válik, nem a mi hátrányunkra.

Fotó: 123 RF

Ennek a legjobb, és legegyszerűbb módja az, ha sokkal több fűszert használunk: a jellegzetes ázsiai ételekhez pl. olyan fűszerkeverékeket használnak – gondoljunk csak a currykre –, amelyekben egyáltalán nincs só. Természetesen sózzák az ételt, de az egész felfogás a fűszerek köré épül, amelyek nem feltétlenül csípősek.

De nem is mennék földrajzilag ennyire messzire: amíg ilyen jó idő van, grillezni is lehet, ez pedig még egy réteg ízt ad az amúgy is jól ízesíthető húsokhoz és zöldségekhez. Ha csak abban gondolkozunk, hogy az épp most termő zöldfűszereket használjunk, egy egész kevés sót, és borsot, akkor máris kész az ízletes grill étel. Egy olyan salátával, amin csak olívaolaj és balzsamecet van – ehhez még só sem kell, mert az ecet olyan ízes – kész az egészséges étel, amiben a lehető legkevesebb só van.

Fotó: 123 RF

A recept nem is recept, inkább egy útmutató:

1-2 evőkanál olívaolajba keverj 15-20 dkg-os húsonként 2 evőkanál (igen, jó sok) apróra vágott zöldfűszert, egy kevés reszelt citromhéjat (kb. 1 teáskanálnyit), ¼ teáskanál őrölt borsot, és tényleg csak egy csipet sót. Aki csípősen szereti, csilipelyhet, vagy valamilyen csípős szószt is adhat ehhez a keverékhez. Ezt aztán masszírozd be a húsba, majd dobd a grillre és süsd készre. Ha nyársat készítesz, akkor a zöldfűszereket akár a nyársra is húzhatod.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Milyen hagymát mire?

Milyen hagymát mire?

Van egy csomó féle hagymánk: vörös, fehér, lila, gyöngy, új, vagy zöld, mogyoró, és akkor még egyéb, kevésbé szokványos fajtáról nem is beszéltünk. De melyiket mire használjuk?
Hamburger, grill, nyár

Hamburger, grill, nyár

Sára tanácsai Hamburger nap alkalmából.
Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Hogy használd a zöldség és gyümölcshéjakat

Sára elárulja, hogyan mentsük meg a gyümölcsök és a zöldségek héjait kreatívan.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!