Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Miért jó, ha korog a gyomrod?

Tudtad, hogy ez tulajdonképpen jót jelent?
2018. január 9.

Számtalanszor tapasztaltad már, sőt kellemetlen helyzetbe is hozott ez a furcsa, morgó hang: korog a gyomrod. Hangosan kiabál, hogy éhes, üresen kong és így jelez. Mégis mi ez a hang, és mitől van? Tudtad, hogy ez tulajdonképpen jót jelent?

Fontos tudni, hogy a korgás nem csak akkor jelentkezik, ha éhes vagy, hanem akkor is, ha tele a hasad. Sőt, tulajdonképpen bármikor hallhatod, ha figyelsz. Az, hogy ezt a hangot az éhséggel azonosítjuk, azért van, mert ilyenkor jobban hallatszik a gyomorból, sőt, olykor a vékonybélből is, hiszen az üres hasban nem nyeli az étel a hangokat, ami a tele hasnál természetesen jelen van. De még mindig nem tudjuk, hogy mi ez a hang?

Aki egy kicsit is emlékszik a biológia órákra, az tudja, hogy az emésztőrendszer tulajdonképpen egy nagy cső, ami ide-oda tekereg, hol szélesebb, hol keskenyebb, és simaizom szövetből épül fel, amely képes az összehúzódásra és ezzel keveri, valamint továbbítja a lenyelt táplálékot. A korgás tulajdonképpen ennek az összehúzódásnak a hangja, ami a belekben lévő folyadék és gázok miatt hangot ad ki. Ha étel is van az összehúzódás környékén, akkor az elnyeli a hangot, ha viszont – mondjuk – a gyomor üres, és éppen összehúzódik, akkor aztán hangtompító nélkül dől a korgás.

Felmerül viszont a kérdés, hogy miért húzódik össze, miért indul be a perisztaltikus mozgás, ha egyszer nincs is benne étel? Azért, mert a bélrendszer sokkal inteligensebb, mint gondolnánk, és hasonlóan szívveréshez, a bél is ritmikusan összehúzódik bizonyos időközönként, ha van benne valami, ha nincs. Vagyis nem ahhoz kötődik a amozgás, hogy éppen ettünk-e.

Így aztán, visszatérve a címben feltett kérdésre, már érthető, hogy miért jó, ha korog a gyomrod. Miért jó, ha hangos, vagy csak közelhajolva hallod, miért hó, ja morog, zörög, bugyborékol és korog: azért, mert működik!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Étel trendek, amelyek reméljük, eltűnnek 2018-ban

Étel trendek, amelyek reméljük, eltűnnek 2018-ban

Ideje néhány dolognak búcsút inteni
Tojástrükkök, amelyek tényleg működnek

Tojástrükkök, amelyek tényleg működnek

Tudom, tudom, tojásmániás vagyok. De ez van, fantasztikus alapanyag, és most mutatok pár olyan trüköt, ami tényleg működik. Egészen pontsan ötöt, amiből – látni fogod – a sütő háromban is szerepel, hogy leegyszerüsítse a dolgod.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!