Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Tudtad, hogy ez tulajdonképpen jót jelent?

Miért jó, ha korog a gyomrod?

Tudtad, hogy ez tulajdonképpen jót jelent?
2018. January 9.

Számtalanszor tapasztaltad már, sőt kellemetlen helyzetbe is hozott ez a furcsa, morgó hang: korog a gyomrod. Hangosan kiabál, hogy éhes, üresen kong és így jelez. Mégis mi ez a hang, és mitől van? Tudtad, hogy ez tulajdonképpen jót jelent?

Fontos tudni, hogy a korgás nem csak akkor jelentkezik, ha éhes vagy, hanem akkor is, ha tele a hasad. Sőt, tulajdonképpen bármikor hallhatod, ha figyelsz. Az, hogy ezt a hangot az éhséggel azonosítjuk, azért van, mert ilyenkor jobban hallatszik a gyomorból, sőt, olykor a vékonybélből is, hiszen az üres hasban nem nyeli az étel a hangokat, ami a tele hasnál természetesen jelen van. De még mindig nem tudjuk, hogy mi ez a hang?

Aki egy kicsit is emlékszik a biológia órákra, az tudja, hogy az emésztőrendszer tulajdonképpen egy nagy cső, ami ide-oda tekereg, hol szélesebb, hol keskenyebb, és simaizom szövetből épül fel, amely képes az összehúzódásra és ezzel keveri, valamint továbbítja a lenyelt táplálékot. A korgás tulajdonképpen ennek az összehúzódásnak a hangja, ami a belekben lévő folyadék és gázok miatt hangot ad ki. Ha étel is van az összehúzódás környékén, akkor az elnyeli a hangot, ha viszont – mondjuk – a gyomor üres, és éppen összehúzódik, akkor aztán hangtompító nélkül dől a korgás.

Felmerül viszont a kérdés, hogy miért húzódik össze, miért indul be a perisztaltikus mozgás, ha egyszer nincs is benne étel? Azért, mert a bélrendszer sokkal inteligensebb, mint gondolnánk, és hasonlóan szívveréshez, a bél is ritmikusan összehúzódik bizonyos időközönként, ha van benne valami, ha nincs. Vagyis nem ahhoz kötődik a amozgás, hogy éppen ettünk-e.

Így aztán, visszatérve a címben feltett kérdésre, már érthető, hogy miért jó, ha korog a gyomrod. Miért jó, ha hangos, vagy csak közelhajolva hallod, miért hó, ja morog, zörög, bugyborékol és korog: azért, mert működik!

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Étel trendek, amelyek reméljük, eltűnnek 2018-ban

Étel trendek, amelyek reméljük, eltűnnek 2018-ban

Ideje néhány dolognak búcsút inteni

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!