Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Egyáltalán tudtad, hogy megromolhat a fokhagyma is? Hasznos információk következnek

Honnan tudható, hogy megromlott a fokhagyma?

Egyáltalán tudtad, hogy megromolhat a fokhagyma is? Hasznos információk következnek
2017. December 28.

Hát persze, hoyg megromolhat. Akkor is, ha a jól szellőző, hűvös spájzban, vagy egy külön erre a célra kitalált kerámia tartóban tárolod, akkor is, ha a hűtőben van pár hámozatlan gerezd, meg akkor is, ha azt a meghámozott gerezdet tárolod a pulton, ami végül nem kellett a pörköltbe. De hogy melyik meddig jó, azt néha nehéz megmondani.

Nagy általánosságban egy hámozatlan, egész fej fokhagyma 6 hónapig tartható el. Persze ez függ a fokhagyma korától, és tárolási körülményektől. Egy hámozatlan gerezd kb. 3 hétig, egy hámozott gerezd maximum 1 hétig, de csak a hűtőben, és a felaprított fokhagyma pedig, szintén a hűtőben 1 napig, olajban eltéve esetleg 2-3 napig. Ez mind egy irányba mutat: egészben tárold a fokhagymád, és mindig csak annyi gerezdet szedj le róla és hámozz meg, amennyi éppen kell.

És akkor menjünk bele a tárolási körülményekbe: igen, ráéreztél a spájzra, főleg ha valóban hűvös, és jól szellőzik. Azt nagyon szereti a fokhagyma. Nem hideg, tehát nem a hűtőszekrény a cél, de hűvös, szellőzik, és sötét (én is így szeretek aludni), ha ezek a feltételek adottak, akkor sokáig élvezhetitek egymás társaságát.

Na de miből állapítod meg, ha mégsem jó? Vegyük az evidenciákat: ha barnás foltok vannak rajta, ezek esetleg még nedvesek is, akkor nyilvánvalóan egy rohadófélben lévő fokhagymával van dologod – kuka. Ha penészes – kuka. Jöjjön egy nehezebb: ha egy gerezdben szépséges zöld csíra van – kuka. Jó, ezt azért érdemes kicsit kifejteni: nem fog megölni a csírázó fokhagyma. De meg fogsz lepődni, mennyire más íze van, mint amit beleterveztél az ételbe. Kifejezetten keserű, és ha nagyobb csírákat találsz, akkor az egész fokhagyma menthetetlen, de ha épp csak zöldül a belseje, még nem érkezett el a pánik ideje, használhatod nyugodtan.

Fotó: shutterstock

És még egy színt érdemes megemlíteni. Az egészséges fokhagyma inkább fehér, mint sárga, viszont ha te mégis sárga gerezdekkel találkozol, akkor – jól gondolod – kuka. A legtriviálisabbat pedig még nem is mondtam: ha emlékszel a tavaszi újfokhagymára, arra a sima fejű, szinte selymes külsejű, zsenge ízű fantasztikumra, akkor tudod, hogy minél közelebb van ehhez a korhoz a fokhagyma, annál kevésbé jönnek le róla a papírszerű héjrétegek. Vagyis ha már nagyon száraz és régen szedték, akkor az se biztos, hogy 6 hónapig eláll, még a legjobb körülmények között se. Ezek voltak a látható jelek, de van egy tapintható is: ha puha, szottyos a fokhagymafej, akkor kidobhatod, a jó fokhagyma ugyanis feszes és kemény.

Ezzel a tudással most már bátran nekivághatsz egy gyors aglio olio tésztának, vagy a jó kis fokhagymás tejbe áztatott pulykamell sültnek is, mindent tudsz a fokhagyma eltarthatóságáról. Van még kérdés?

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Makacs kávé folt? Nem probléma!

Makacs kávé folt? Nem probléma!

Vajon mi lehet a trükk?

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!