Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Oktoberfest, ami inkább szeptemberi program – mindent tudsz a híres sörünnepről?

2022. September 29.

 

A hivatalos német, müncheni Oktoberfest idén két év pandémiaszünet után szeptember 17. és október 3. között kerül(t) megrendezésre. Ellátogatni még most sem késő, de akár már jövő évre is tervezhetünk. Jöjjön kedvcsinálónak pár érdekesség a nagy bajor őszi népünnepéllyel kapcsolatban! 

 

1. Oktoberfestnek hívjuk, de inkább szeptemberben zajlik. Első alkalommal 1810-ben I. Lajos bajor király – akkor még herceg – és Terézia Sarolta szász–hildburghauseni hercegnő házasságának tiszteletére rendezték meg október egyik hetében. Az évek során hosszabb lett és előbbre hozták szeptember közepe környékére, ugyanis olyankor szebb és kellemesebb az idő.

 

2. A bajor tradíciók ünnepe elsősorban, így a fesztiválon csak olyan sörök kaphatóak, amelyeket München városa határain belül készítenek. Mondjuk a bajor, és ezen belül müncheni sörök az egyik legjobbnak számítanak az egész világon, így ez nem akkora tragédia.

 

Tipp: Így hat a kocsmázás a mentális egészségre

 

3. 200 éves fennállása alatt 24 alkalommal nem lett megrendezve, általában különböző világháborúk és járványok miatt maradt el.

 

4. Ahol ennyi sör folyik, történnek balesetek is. Nem meglepő hát, hogy nem olyan régen az Adidas mindössze 200 euróért piacra dobta a hányásálló sportcipőit az eseményre.

 

5. 1950 óta a fesztivál azzal kezdődik, hogy München polgármestere egy díszsortűz után elkiáltja magát, hogy „O’ zapft is!”, majd az első korsó sört felajánlja Bajorország miniszterelnökének. (Aki beszél németül, de mégsem érti, ne aggódjon, ez bizony bajorul van, és azt jelenti, hogy „meg van csapolva”.)

 

6. Rengeteg sör elfogy egy-egy alkalommal, a 100. Oktoberfesten, 1910-ben 120 ezer litert ittak meg a lelkes rajongók, ezzel 1500 fürdőkádat lehetne megtölteni. 2018-ra a szám már elérte a 7,5 millió litert. 

 

7. Az Oktoberfestre főzött sörök kimondottan erre az alkalomra készülnek, és erősebbek az átlagosnál, alkoholtartalmuk legalább 6%. Ennek is köszönhető, hogy évente 600-800 látogató szokott alkoholmérgezést kapni.

 

8. Hatalmas sörsátrakat állítanak fel, szám szerint 14-et, ezek legnagyobbikában, a Hofbräu-Festhallében közel 11 ezren tudnak leülni. Van borsátor is, ahol az „eretnekek” pezsgőt és habzóbort ihatnak. Enni is lehet iszogatás közben, manapság körülbelül 140 különféle étterem és egyéb „evőhely” várja a vendégeket a fesztivál területén.

 

9. Minden nap reggel 9 és 10 között nyit és éjfél környékén zár, belépő nincs, de a sört elég borsos áron csapolják. Az is érdekes lehet, hogy inkább a helyiek bulija, nem szállták meg annyira a turisták, a látogatók 80%-a német.

 

10. Paris Hiltont örök időkre kitiltották az Oktoberfestről. Ezt azzal sikerült elérnie, hogy aranyszínű népviseletben állított be egyszer egy helyi borfélét reklámozva. A szervezők ezen annyira felháborodtak, hogy örökös kitiltást kapott. Állítólag nem is a borral volt a baj, hanem a viseletével.

 

Forrás: eDreams

 

Kapcsolódik: 

Ha kevesebb a pénzed, olcsóbb sört veszel? Így hat az infláció a szeszfogyasztásra

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!