Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Javában tart a száraz november! Kibírod, hogy nem iszol alkoholt egy hónapig?

2020. November 9.

November 1-jével hivatalosan is elindult a száraz november kezdeményezés. Az immár ötödik éve megrendezésre kerülő kihívás rengeteg embert ösztönöz arra, hogy egy hónapig ne fogyasszon alkoholt. De mi ennek az előnye? Cikkünkből most megtudhatod. 

 

Mi egyáltalán ez a száraz november?

A Kék Pont Alapítvány által öt évvel ezelőtt meghirdetett kihívást meglehetősen egyszerű és ugyanakkor nagyon nehéz is teljesíteni. Ez nem más, minthogy egy hónapon keresztül, november elsejétől egészen november 30-ig egyetlen korty alkoholt sem fogyasztunk. Ahogy a szervezők mondják, céljuk a mértékletesség erényének és az öngondozás gyakorlatának elmélyítése az alkohol iránti sóvárgásban megtalált tanulságok által. Fontos cél a testi és lelki megújulás, az önismeret fokozása, a vágyak megregulázása, valamint az italozás okozta problémák korai felismerése.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat, de leginkább annak ajánlják, aki hetente egyszer vagy annál többször iszik, és szeretne többet megtudni az alkoholhoz fűződő viszonyáról.

 

Miért jó egy hónapig nem inni?

Ha valakiben felmerül a gondolat, hogy belevágjon a programba, nem biztos, hogy tudja: előnyös hatásokkal is jár, ha egy hónapon keresztül mellőzi az alkoholt.

Egy hét alkoholmegvonás után már érezhetően jobban alhatunk. Amikor ugyanis valaki iszik, általában egyből mély álomba merül, vagyis hiányoznak az alváshoz szükséges és fontos folyamatok, ezt hívják REM-fázisnak. Míg egy átlag embernek egy éjszaka alatt hat és hét ciklus között van az éjszakai REM-fázisa, addig annak, aki iszik, általában csak egy vagy két ilyen fázisa van.

A jobb alvás számos előnnyel jár. Nappal hatékonyabb lesz az ember, könnyebben megy a tanulás, a problémamegoldó képesség is javul. Az alvás segít egyensúlyba hozni azokat a hormonokat, amelyek révén éhesnek vagy jóllakottnak érezzük magukat. Ivás után a ghrelin szintje (ez az éhségérzetet kiváltó hormon) felemelkedik, a leptin (a teltségérzetet okozó hormonok) pedig csökken. 

 

Több alvás, kevesebb kalória, szebb bőr

Ha alkoholt fogyaszt valaki, körülbelül négyszer annyi folyadékot veszít a szervezete, mint annak, aki nem iszik alkoholt. A kiszáradás fejfájást okozhat, mivel az egyes szervek saját vízveszteségük miatt vizet vesznek el az agyból. A só- és káliumszint is csökken, ami hatással lehet az idegrendszer és az izmok működésére, miközben fejfájást, fáradtságot és hányingert is okozhat. Ezért az alkoholról való lemondás elősegítheti a megfelelő hidratáltságot, ami hasznos az agy számára.

Rengeteg (felesleges) kalóriát megspórolhatunk, ha lemondunk arról, hogy minden este megigyunk egy-két deci bort, ez ugyanis nagyjából ezer kalóriát tesz ki. Két hét elteltével tehát valószínűleg elkezdünk fogyni A túl sok alkoholfogyasztás egyébként idővel megemelheti a vérnyomását. 3-4 hét nemivás után a vérnyomás csökkenni kezd, ez pedig kulcsfontosságú lehet, mivel hozzájárulhat a jövőbeni egészségügyi problémák kialakulásának elkerüléséhez. Az alkoholról való lemondás pozitív hatással lesz a bőrre is, hiszen az több vizet fog felszívni. Az alkohol mellőzésével csökken a korpásodás és az ekcéma kialakulása is. Ha négy hétig kivonjuk az életünkből az alkoholt, a májunk is hálás lesz, és elkezdi a méregtelenítést, valamint a felesleges zsír lebontását a szervezetben. Ha a máj működését hosszú ideig nem befolyásolja az alkohol, akkor 4-8 héten belül regenerálódhat.

A száraz november egy egészséges kihívás, amely nem feltétlenül csak novemberben, de az év bármelyik időszakában megfontolandó lehet. Hajrá, sosincs késő elkezdeni!

 

Forrás: Drive Me Baby 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Koktél alkohol nélkül? Ez a mocktail!

Koktél alkohol nélkül? Ez a mocktail!

Felpezsdít és kísérletezésre bátorít a Fluére alkoholmentes párlat

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!