Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Így isztok ti, azaz Karinthy szelleme a Gellért borfesztiválján

2019. October 29.

Az irodalom bűvöletében rendezik az idei Márton napi borfesztivált a Danubius Hotel Gellértben november 7-10. között. Idén Karinthy Frigyes briliáns irodalmi paródiája, az Így írtok ti kínálta az ötletet, hogy a bor, a kiváló étkek és a literatúra örökös kapcsolatával adja meg az alaphangját a programoknak, lévén, hogy a Karinthy név és a Gellért elválaszthatatlan Budapest XI. kerületétől. Többek mellett erről is beszél Nyáry Krisztián irodalomtörténész a fesztivál borvacsoráján.

Sajnos nem maradt fenn sem írásos, sem képi emlék arról, hogy Karinthy Frigyes a Gellért Szálló éttermében vagy sörözőjében költötte volna el vacsoráját, netán ivott volna egy pofa sört, de Nyáry Krisztián irodalomtörténész szerint „alkalma bőven volt rá, az bizonyos”. A Gellértbe két másik kedvtelése is vonzotta: szerette a fürdőzést és a sakkot. Fotó is készült róla, ahogy a Gellért-fürdő medencéje mellett pózol ódivatú fürdődresszében, 1921-ben pedig újságíróként tudósított az akkor még csak hároméves szállodában rendezett nemzetközi sakkversenyről. „És ki ne inna meg egy izgalmas sakkparti vagy egy strandon töltött nyári nap után egy korsó frissen csapolt sört a környék legjobb sörözőjében?” – teszi fel a kérdést Nyáry, aki a Borfesztivál “Így főztök ti” című borvacsorájának házigazdájaként fűszerezi majd a kreatív fogásokat történeteivel, javarészt és elsősorban Karinthy életéből.

Nyáry egy másik szálra is rámutatott Karinthy és a Gellért között. „Az író közeli kapcsolatot ápolt Gundel Károllyal, aki ebben az időben a Gellért konyháját is vitte. Még egy közös kulináris illemtankönyvet is kiadtak 1933-ban Vendéget látni, vendégnek lenni címmel” – meséli Nyáry. Karinthy az apró könyvecskében párhuzamot von az író és a vendéglátó házigazda tevékenysége között: „Az előételben mutathatja meg a konyha találékonyságát: egy drámaíró színpadi tehetsége is az első felvonásban mutatkozik vagy soha: itt, első felvonásban kell elkövetkezni annak a pillanatnak, amelytől kezdve nem tőlem függ többé, hogy akarok-e a darabra figyelni – a darab figyeltet magára, visz magával, nyert ügye van nálam.”

És még egy érdekesség a szálloda felépülése előtti időkből Karinthy és a Gellért név viszonyában. Karinthy egykori titkos kedvence volt a Gellért Kávéház, azaz a köznyelvben a tulajdonosról elnevezett Gebauer, ami később már Szeged Étterem néven működött és jó konyhájáról volt ismert. „Karinthy nem egyszer átjött ide ebédelni törzshelyéről, a Hadikból, amikor azonban nyugalomra és csendre volt szüksége az íráshoz, akár egész nap a Gebauer asztalánál dolgozott” – avatott be Karinthy szokásaiba az író-irodalomtörténész, mások mellett az Így szerettek ők című könyv szerzője, Nyáry Krisztián.

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ha bárkivel borozhatnál, ki lenne az?

Ha bárkivel borozhatnál, ki lenne az?

Vagy kérdezhetnénk ezt is: ha nyernél két belépőt egy borfesztiválra, kit hívnál el magaddal?
Néhány tudnivaló a borokról

Néhány tudnivaló a borokról

Rengeteg borfesztivál van hazánkban. Mielőtt ellátogatnánk néhányra, ismerjük meg magát az italt is.
Meddig marad friss a bor, ha már kinyitottuk az üveget?

Meddig marad friss a bor, ha már kinyitottuk az üveget?

A nagy kérdés, mely bulik után válaszra vár

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!