Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Helló, Oktoberfest! De mit együnk a sörhöz? Kolbászhatározónk következik

2020. October 10.

Az Oktoberfest igazából két dologról szól. Az egyik – és egyben első – egyértelműen a sör, a másik pedig a különböző német kolbászok, amelyeket a sörökkel együtt fogyasztanak. Sorra vettük a legjellemzőbb német kolbászfajtákat, ezekből sok ismerős lehet, hiszen nálunk is kaphatóak. A német nevüket is feltüntettük, hiszen nem mindegyiknek létezik pontos magyar neve, és eredeti nevükön könnyebben beazonosíthatóak. Igaz, hogy az idei Oktoberfest kicsit más, mint a többi, de egy korsó sört a kedvenc kolbászunkkal otthon is bátran elfogyaszthatunk.

1.Sült kolbász (Bratwurst)

Finomra darált sertés- és marhahúsból készül, édes német mustárral és egy karéj kenyérrel vagy zsemlével tálalják. Felkarikázva ebből készül a currywurst, a híres német street food. A türingiai sült kolbászt majoránnával és köménnyel vagy fokhagymával fűszerezik, majd sertésbélbe töltik.

2.Nürnbergi sült kolbász (Nürnberger Rostbratwurst)

A nürnbergi fajta kisebb méretű, nagyjából akkora, mint a kisujjunk, és majoránnával fűszerezik. Hármasával pakolják zsemlébe, vagy hatosával kerül tányérra savanyú káposztával, krumplival és tormával.

3.Véres hurka (Blutwurst)

Alvadt sertés- vagy marhavérből készítik hússal, zsírral, kenyérrel vagy zabbal vegyítve. A magyar véres hurkához képest sűrűbb állagú, szeletelve, hidegen, kenyérrel fogyasztják.

4.Frankfurti (Bockwurst)

A klasszikus frankfurti virsli eredetileg borjú és sertéshúsból készül sóval, borssal és paprikával ízesítve. Megfőzik, majd mustárral fogyasztják bak (Bock) sörök mellé, illetve a hot dogba is frankfurti kerül.

5.Bregenwurst

A bregeni kolbász Alsó-Szászországból származik, eredetileg sertéshúsból és szalonnából, valamint sertés és marha agyvelőből készítették. Gyakran párolják és tálalják fodros kellel, manapság már nem tartalmaz agyvelőt.

6.Knackwurst

A rövid és tömzsi knackwurst általában kizárólag marhahúsból készül fokhagymával ízesítve. Gyakran meg is füstölik, savanyú káposztával és krumplisalátával fogyasztják.

7.Landjäger

Szárított kolbászféle sertés- és marhahúsból, sertészsírból, cukorból és fűszerekből készítve. Szárítva kinézetre a szalámira emlékeztet, hűtést nem igényel, nyersen és főzve is fogyasztják.

8.Májas kolbász (Leberwurst)

Sertéshúsból és májból készül, állaga kenhető, de a májkrémnél azért sűrűbb. Van borjúmájból készült és füstölt fajtája is.

9.Húskenyér (Leberkäse)

A húskenyér – vagy szó szerint fordítva „májsajt” – bajor eredetű kolbászféle, amely persze sem sajtot, sem májat nem tartalmaz. Ehelyett nagyon finomra darált marha- és sertéshúsból, valamint vöröshagymából készül. Majoránnával fűszerezik, és kenyérsütő formában sütik addig, amíg aranybarna kérge nem lesz. Frissen sütve, 1-1,5 centi vastag szeletekre vágva tálalják, de hidegen is szokás fogyasztani.

10.Teewurst

Ez a szalámikhoz hasonlóan levegőn szárított nyers kolbászféle sertés- és marhahúsból, valamint szalonnából készül. Bükkfán füstölik, majd fermentálják. 1874-ben találta fel Karoline Ulrike Rudolph, és nevét onnan kapta, hogy délután, tea mellé, kenyéren tálalva szokás fogyasztani.

11.Gelbwurst

Neve szó szerint sárga kolbászt jelent. Ezt az elnevezést onnan kapta, hogy külső héja a sáfránytól sárga színű. Enyhén fűszeres: gyömbéres, kardamomos. Készülhet sertésből, szalonnából, marhából és csirkéből is, régebben agyvelőt is használtak.

12.Weisswurst

A klasszikus német fehér kolbász Németország déli részéről származik, borjúhúsból és sertésszalonnából készül petrezselyemmel, vöröshagymával, citrommal és kardamommal fűszerezve. Megfőzik, majd vízben tálalják, héj nélkül fogyasztják. Tartósítószert nem tartalmaz, ezért régen csak délelőtt ették édes mustárral, sörrel és pereccel.

Forrás: the spruce Eats

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!