Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Lárvák és bálnabőr – mit esznek karácsonykor a nagyvilágban?

2021. December 24.

Cikkünkben a „megszokott” karácsonyi menük helyett a különlegességekre koncentráltunk. Lássuk, melyek a legmeglepőbb ünnepi fogások a nagyvilágban! 

 

Smalahove Norvégiából

Az eredetileg Norvégia nyugati részéről származó étel a bárány fejéből készül burgonyával és svéd karórépával tálalva. A szegények eledele volt, és a karácsony előtti vasárnapon került az asztalra. Ami igazán különlegessé teszi, az az étel elkészítési módja. A bárány fejét kettéhasítják, agyát eltávolítják és két napra vízbe áztatják. Ezután besózzák, kiszárítják és megfüstölik. Mindezeket követően jön a tulajdonképpeni elkészítés, ami főzést vagy párolást jelent.

Az elfogyasztásának is vannak szabályai. Először is a füleket és a szemeket eszik meg, mert azokat tartják a legfinomabb részeknek, utána következik a hús a koponyáról. Manapság inkább csak a valami bizarra vágyó turistáknak készítik, és már nem része a megszokott karácsonyi menünek.

 

Selyodka pod shuboy, avagy suba Oroszországból

A neve lefordítva azt jelenti, hogy hering a szőrmebunda alatt. Ennek magyarázata, hogy készítése során heringet rétegeznek szeletelt burgonyával, sárgarépával, céklával, vöröshagymával és majonézzel, majd a tetejére főtt tojás kerül. Amolyan vodkakorcsolyaként fogyasztják összejövetelek alkalmával, és személyes tapasztalataink szerint tényleg finom.

 

Karácsonyi cukiság: Nézz be a Mikulás konyhájába! 

 

Karácsonyi sült csirke Japánból

Mivel Japánban elenyésző a keresztények száma, meglehetősen kevés klasszikus karácsonyi hagyományuk van. Cserébe itt ez az igazán kapitalista és a globalizációt jól szemléltető szokás. Az 1970-es években a KFC elkezdte karácsonyra reklámozni a híres csirkéjét, az akció pedig olyan sikeres lett, hogy manapság hónapokkal előre kell rendelést leadni Japánban, ha valaki szenteste sült csirkét enne.

 

Angol karácsonyi puding

Az angoloknál a puding egészen mást jelent, mint nálunk. A 14. században kezdődő hagyomány szerint egy kása jellegű ételt, frumentyt készítettek gyümölcsökből, magvakból és faggyúból. Eredetileg a karácsony előtti böjt fogása volt, és mondani sem kell, nem egy könnyű étel. Alkohollal keverik és párolják vagy főzik. Elrejtettek benne ezt-azt, például pénzérmét, és akinek aztán a tányérján a meglepetés kikötött, szerencsés következő évre számíthatott.

 

Mopane kukacok Dél-Afrikából

A fehérjében gazdag kukacok egy molyféle lárvái. Nevüket a mopane fáról kapták, amelyeket mindenfelé megtalálunk Namíbiában, Botswanában és a Dél-afrikai Köztársaságban. Ezeken a fákon lehet a legkönnyebben felfedezni a kis lárvákat. Egy részüket elteszik télre, a többit frissen elfogyasztják pirított hagymával, paradicsommal és csilivel.

 

Mattak és kiviak Grönlandról

Bolygónk egyik leghidegebb részén nem lehet elviccelni az étkezéseket. A grönlandi karácsonyi vacsira a legtöbben azért nem biztos, hogy annyira vágynának. Az inuit törzs egyik tradicionális fogása a mattak, ami egy darab narvál vagy bálnabőr falatnyi darabokra szeletelve. Állítólag olyan az íze, mint a friss kókuszdiónak. Gyakran kerül mellé az asztalra kiviak, ami egy apró sarkvidéki tengeri madár húsa fókabőrbe töltve. Töltés után több hónapra elássák érlelni, amikor kezd lebomlani, akkor van készen.

 

És még egy hagyomány: 

Csók a fagyöngy alatt – vajon hogyan alakult ki ez a szokás?

 

Forrás: foodie

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Ezek az édességek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról

Ezek az édességek nem hiányozhatnak a karácsonyi asztalról

Sütiválogatásunkban mindenki megtalálja a kedvencét.

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!