Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123RF

Kenyérből keksz? Izgalmas eredetsztorit tudhat magáénak a karácsonyi spekulatius keksz

2021. december 4.

Nincs karácsony édes, fűszeres keksz nélkül! Ilyen az elsőre talán kicsit furcsán hangzó „spekulatius” keksz, melynek különleges ízét és jellegzetes illatát a szegfűszeg, a fahéj és a szerecsendió adja. Néhány éve még szinte ismeretlen volt felénk ez a karácsonyi finomság, manapság viszont már minden szupermarket szezonális édességei között megtalálhatjuk. Sokan annyira rászoknak, hogy legszívesebben egész évben ropogtatnák. Belgiumban és Hollandiában – ahonnan származik – az év mind a 12 hónapjában megvásárolható, és nálunk is kapható egy magyar keksz, amely hozza a speciális ízt és formát. 

 

Témába vág: Hogyan tartsuk frissen a házilag sütött kekszeket?

 

Nagyon kedvelt még Indonéziában is, persze ez nem annyira meglepő, tekintve, hogy korábban holland gyarmat volt. A sok hozzáadott, régen különlegesnek – és ezért drágának – számító fűszer miatt nem volt éppen a legolcsóbb kekszféle, a második világháborút követő évekig az átlagemberek nem is engedhették meg maguknak. És még egy érdekesség! Ha a kekszeket helyes sorrendbe rendezzük, akkor a rajtuk látható képek Szent Miklós életét mutatják be. Ehhez köthető az eredettörténete is. A 15-16. században a mise végén megszentelt kenyeret osztottak szét a hívek között, amelynek neve a latin „specculum”, azaz tükör szóból ered. Ebből alakult ki aztán hosszú évek alatt a ma is ismert keksz.

 

Ez is érdekelhet: 

Ismered a tojáslikőr sztoriját?

 

Forrás: deutschland.de

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Tojásos burgonya

Egyszerű, laktató fogás, ami mellé elég salátát, savanyúságot tálalnod.

Halas melegszendvics

A megszokott tonhalkonzerv helyett ezúttal tengeri halfiléből.

Olívás-fetás csirke

Villámgyors ebéd, ha nincs sok időd főzni.