Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet

Friss kalandok Fruttival és Veggivel – élményfőzésen jártunk a Séfek séfe stúdiójában

2020. August 1.

Az Európai Friss Kalandok a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hároméves edukációs programja, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekes családok, a szülők és a fiatalok körében. A program francia szakmai partnerekkel együttműködve és az Unió támogatásával valósul meg.

A programsorozat első idei élményfőzésén Marton Adrienn és Wolf András a gyerekekkel (és persze a két aranyos kabalafigurával, Fruttival és Veggivel) közösen alkotott, izgalmas zöldséges és gyümölcsös kreációk kerültek ki a kezeik közül. Wolf András séf szerint pont ezek az izgalmas, sokoldalú, színes-ízletes receptek segítenek abban, hogy a legkisebbek is lelkes zöldség- és gyümölcsfogyasztókká váljanak. Nemcsak ritkán találkoznak a gyerekek az egészséges alapanyagokkal, hanem sok esetben nincs is kapcsolatuk ezekkel az egyébként finom ételekkel: kevés fajtát ismernek és fogyasztanak, azokat is unalmasan elkészítve. A megoldás roppant egyszerű: vonjuk be az elkészítésükbe gyerekeket, sőt akár még egy kis veteményes kertet is kialakíthatunk közösen – biztat Wolf András. 

Marton Adrienn a közös főzések mellett a receptek újraértelmezésében hisz, nekünk, felnőtteknek kell először megszabadulnunk a gyerekkori negatív élményektől, majd pedig végiggondolni, hogy miért is olyan „rossz” a marketingje a spenótnak vagy éppen a kelbimbónak. Ezután pedig bátran engedjük szabadon a fantáziánkat, és vágjuk sutba az évtizedes berögződéseket! A főzelék nyugodtan készülhet kókusztejjel, ha pedig a spenótot leveles (vagy kelt) tésztába tekerve, csiga formájában tálaljuk, tuti megkóstolja a legválogatósabb gyerkőc is. 

Zöldséget, gyümölcsöt enni nem kényszer, hanem egészséges és tudatos választás. Wolf András szavaival pedig teljesen egyetértünk: erőltetni semmit sem kell – bármilyen hihetetlen, a séfnek is van „nemszeretem” zöldsége, a zellert nem fogyasztja szívesen –, attól, hogy 1-2 zöldség (vagy gyümölcs) tiltólistára kerül a gyerekeknél, még jócskán tudunk miből válogatni. Főzzünk közösen, ismerkedjünk játékos formában az alapanyagokkal! Ha pedig úgy érezzük, hogy mindehhez jól jönnének további ötletek, próbáljuk ki Aranyszakáll varázslatos receptjeit

 

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Fogyasszunk ma sok-sok zöldséget és gyümölcsöt!

Fogyasszunk ma sok-sok zöldséget és gyümölcsöt!

Június 17-én a zöldségeké és a gyümölcsöké a főszerep!

Napi ajánlatunk

Top videók

Sonkás-bulguros töltött kaliforniai paprikák

Könnyű ebéd vagy vacsora a sütőből. A receptből az is kiderül, hogy miért érdemes elősütnöd a paprikát.

Almás rizsfelfújt

Őszi desszert, amely egy tartalmas leves után 2. fogásként is megállja a helyét.

Duplasajtos tepsis bucik

A hot dog kiflit akár így is felhasználhatod!