Marton Adrienn-nel, Pataky Péterrel és a hét gasztrobloggerrel mostantól még ízesebb az élet
Fotó: 123 RF

Együnk sok cseresznyét! Hogy miért? Rengeteg érvünk van!

2020. június 9.

Az „istenek eledele” – így nevezték a cseresznyét az ókorban. A legenda szerint a gazdag lakomáiról híres Lucullus hadvezér annyira megszerette a lédús, ropogós gyümölcsöt, hogy perzsa hadjárata alatt még a csatákba is vitt belőle, majd Rómába visszatérve is hozott magával a termesztéshez. Napjainkra már közel 1000 fajta cseresznye létezik szerte a világban, különböző színnel, mérettel, ízzel. Ami azonban mindegyik fajtájú cseresznyére igaz, hogy érdemes belőle minél többet enni, pláne most, amikor indul a szezon! Hogy miért? Az Európai Friss Kalandok programnak 9+1 jó érve van!

Nyári hőségben igazi szomjoltó

A cseresznye 78-82%-a víz, ezért az egyik legjobb szomjoltó a nyári hőségben. De vigyázzunk, az édesebb fajták szénhidráttartalma magas lehet!

Fokozza a szervezet védekezőképességét

A cseresznye A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminban egyaránt gazdag. Ezek a vitaminok erősítik az immunrendszert, ellenállóbbá teszik a szervezetet, és gyulladásgátló, fájdalomcsillapító hatással is bírnak.

Súlyos betegségeket előzhetünk meg vele

Antioxidáns-tartalmának köszönhetően a cseresznye csökkenti a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát, és hatékony lehet az érelmeszesedés ellen is.

Felveszi a harcot az öregedéssel szemben

A cseresznyében található bioflavonoidok elbontják a kötőszövetet károsító enzimeket, ezáltal lassítják az öregedést, és segítik megóvni a bőr feszességét, üdeségét.

Segít, ha nem alszunk jól

A magas melatonin (alvási ciklust irányító hormon) tartalma miatt a cseresznye rendszeres fogyasztása hatékony az álmatlanság ellen, és elősegítheti a pihentető alvást.

Edzés után is jól jöhet

A cseresznyében található kálium biztosítja az izmok zavartalan működését, segít megelőzni az izomgörcsöket, és csökkenti az edzés, rendszeres sportolás utáni izomfájdalmat. Emellett ízületi megbetegedések megelőzésére és a reuma enyhítésére is hatásos.

Természetes hormonszabályozó

Rendszeres cseresznyefogyasztással pozitív irányba módosíthatjuk testünk hormontermelését, és helyreállíthatjuk hormonegyensúlyt.

A magja és a szára is felhasználható

A cseresznyeszárból tisztító, vízhajtó, méregtelenítő tea készíthető, amely jótékonyan hat a tüdőre és a gyomorra. Magja összetörve fogyasztható, erősíti a szívizomzatot.

Egyszerűen boldoggá tesz

A cseresznye vitamin- és nyomelemtartalmának hála természetes módon növeli az energiaszintünket, emellett javítja a hangulatunkat.

+1 érv a cseresznye mellett: a gyerekek is imádják

A cseresznye játékos és mókás, hiszen a maggal célba lövés igazi fiús játék, a lányok számára pedig kihagyhatatlan a cseresznye fülbevalók próbálgatása. Ha a gyerekeket szeretnénk rávenni a gyümölcsfogyasztásra, akkor a cseresznye az egyik legjobb választás.

Azt, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztására egészségünk megőrzéséhez szükségünk van, világszerte egyre több kutatás bizonyítja. A WHO szerint naponta legalább 400 grammot kellene fogyasztanunk belőlük fejenként. Magyarországon átlagosan 260 grammot eszünk zöldségből és gyümölcsből, amely sajnos elég rossznak számít az uniós országok között. A gyermekes családok és a fiatalok között ez a mennyiség még kisebb, ez különösen aggasztó. Az Európai Friss Kalandok program – amely a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Unió együttműködésében valósul meg – ezen szeretne változtatni. Ennek érdekében igyekszik megismertetni a gyermekeket és a fiatalokat a zöldségek, gyümölcsök „szuper erejével”, jótékony hatásaival, a szülőknek pedig konkrét tippekkel, gyakorlati tanácsokkal és Wolf András séf izgalmas receptjeivel nyújt támogatást.

Megosztom barátaimmal

Szerkesztőink kedvencei

Napi ajánlatunk

Top videók

Túrós-mustáros csavart rúd

Hétvégére vagy akár a gyereknapi bulira?

Harcsaburger

Kaporral és olajbogyós szósszal, finom harcsafiléből.

Sós rétesszendvicsek

Klasszikus szendvics helyett jöhet rétes uzsonnára?